Joeri Gagarin
Volledig scherm
PREMIUM
Joeri Gagarin © BELGAIMAGE

108 minuten weg van de aarde, voor altijd een volksheld: 60 jaar geleden was Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte

Vandaag is het exact 60 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy zich in zijn koffie verslikte. Op 12 april 1961 stuurde de Sovjet-Unie vanuit het schijnbare niets met Joeri Gagarin de allereerste mens de ruimte in. Goed voor een ferme uppercut in de ruimtewedloop tussen de USSR en de VS. Dat hij de ruimte in mocht, had hij aan twee dingen te danken. Maar heel lang kon hij nadien niet genieten van zijn heldenstatus. 

5 reacties

  • Luc Lepoudre

    3 jaar geleden
    Jeanne Elsen, Gagarin was wel de eerste. Ik heb destijds ook krantenknipsels verzameld over afgeluisterde berichten van zogezegde Russische mislukkingen. Meestal afkomstig uit Italië of het Britse Jodrell Bank bleek het achteraf anti-propaganda te zijn. Mijn eerste kennis met false news.
  • Ward Peeters

    3 jaar geleden
    Je kan vanalles zeggen over de timing en omstandigheden waarin dit werd klaargespeeld, maar het blijft een mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart en van de mensheid tout court.
  • Dirk Van Raemdonck

    3 jaar geleden
    Misschien minder beschouwd als een 'mijlpaal', maar vandaag zal het ook 40 jaar geleden zijn dat de eerste Space Shuttle (STS-1 Columbia) gelanceerd is. Aan boord zaten John Young (op zich ook een legendarische astronaut) en 'rookie' Bob Crippen.
  • Kurt Saron

    3 jaar geleden
    onderschat nooit je vijand en zij die nu Rusland onderschatten wie had het eerste vaccin tegen covid maar ja de EU vond het een propaganda stunt
  • Hilde Leysen

    3 jaar geleden
    Hij was niet de eerste, wel de eerste die levend terugkeerde.
  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Zijn tekorten in onze bloedvoorraad binnenkort verleden tijd dankzij darmbacterie? Nieuwe studie schept hoop
    PREMIUM

    Zijn tekorten in onze bloedvoor­raad binnenkort verleden tijd dankzij darmbacte­rie? Nieuwe studie schept hoop

    Regelmatig krijgen we te horen dat de Vlaamse bloedvoorraad onder druk staat. Soms moet men zelfs rantsoeneren omdat we bepaalde bloedgroepen tekort hebben. Maar nu ontdekten onderzoekers dat een bacterie uit onze darmen die tekorten binnenkort mogelijk kan oplossen. Over welke bacterie gaat het en hoe wordt die dan ingezet? En waarom kan je ook alweer niet zomaar bloed uitwisselen? HLN wetenschapsexpert Martijn Peters licht de mogelijke doorbraak toe.