Direct naar artikelinhoud
Nieuws

‘Trots op wat we gedaan hebben’: ontvoerders van Franse Mia (8) zijn complotdenkers die sociale diensten als instituut voor pedofilie zien

Mia Montemaggi is nog altijd spoorloos.Beeld AFP

In Frankrijk is er voorlopig nog geen spoor van het ontvoerde meisje Mia (8). De speurders houden ernstig rekening met de piste dat haar moeder met haar naar het buitenland gevlucht is. De drie mannen die de kidnapping uitvoerden, zitten intussen wel achter slot en grendel. In onderlinge berichten dreigden ze er onder meer mee vaccinatiecentra op te blazen en... kinderen te ontvoeren.

Lola Montemaggi (28) had haar dochter verbaal zo zwaar aangepakt dat de jeugdrechter zich genoodzaakt zag in te grijpen. Ze mocht Mia voortaan maar twee keer per maand zien, en dan nog enkel in het bijzijn van een derde persoon. De grootmoeder van Mia kreeg het voorlopige hoederecht toegewezen.

Montemaggi voelde zich zwaar tekortgedaan door die regeling en dus schakelde ze hulp in. Via internet zocht ze enkele kerels die haar dochter wilden ontvoeren. Een jongere (23) en twee ouderen (58 en 60) voelden zich geroepen om de klus te klaren.

Het huis waar Mia ontvoerd werd.Beeld AFP

Smoes

De kidnapping vond vorige dinsdag om 11.30 uur plaats in de gemeente Les Poulières (Vogezen). Twee mannen belden aan bij de oma, met de smoes dat ze van de jeugdbescherming waren. De derde wachtte intussen in een bestelwagen.

“Ze vielen binnen voor een onverwachte inspectie en maakten haar wijs dat het kind mee moest naar hun bureau”, preciseerde procureur Nicolas Heitz op een persconferentie. “Daar was op de middag zogezegd een meeting met haar moeder gepland. Door de naam van een begeleider van Mia te noemen, probeerden ze haar vertrouwen te winnen. Ze toonden ook documenten met het logo van het ministerie van Justitie.”

Slecht gevoel

Het duo kreeg Mia zonder geweld mee, de list was geslaagd. De overdonderde oma hield er echter een slecht gevoel aan over en dus belde ze de instantie op. Daar verzekerden ze haar dat er die dag zeker niemand langs zou komen. Meteen werd groot alarm geslagen.

Uit de laatste gegevens blijkt dat moeder en kind twintig minuten na dat vreemde bezoekje al herenigd zouden geweest zijn. Sindsdien ontbreekt van hen elk spoor.

Lola Montemaggi.Beeld AFP

Materiaal voor explosieven

De drie ontvoerders werden in de nacht van woensdag op donderdag uit hun bed gelicht in Parijs, Seine-et-Marne en Les Lilas. Een strafblad hebben ze niet, maar ze werden wel al in de gaten gehouden door het Franse binnenlandse veiligheidsagentschap DGSI.

Speurders hadden immers berichten van hen onderschept waarin ze plannen maakten om vaccinatiecentra op te blazen. In het huis van een van de verdachten werd alvast materiaal aangetroffen om explosieven te maken.

QAnon

Maar daar bleef het niet bij: ze wilden ook kinderen ontvoeren die “in de klauwen van sociale diensten” beland waren. Achter dat goedbedoelde systeem schuilt volgens hen een pedofilienetwerk voor de elite.

Daarmee scharen ze zich helemaal achter de complottheorie van QAnon, die ook in Frankrijk aan terrein wint. De aanhangers zijn er onder meer heilig van overtuigd dat Donald Trump een held is die een geheime oorlog voert tegen een bende kannibalistische, satanistische pedofielen.

Spijt van hun daad heeft het trio absoluut niet. “We zijn net trots op wat we gedaan hebben”, klinkt het in hun verhoor. “We verzetten ons tegen de barbaarsheid van het systeem. Dankzij ons is een meisje weer herenigd met haar moeder, we voelen ons net Arsène Lupin (een personage die stal van de rijken en een deel van de buit aan de armen schonk, red.).”

Het gerecht pakte tot slot een vierde verdachte op. Ook hij vertoeft in hetzelfde milieu.

Mia Montemaggi is 1m30 groot en heeft bruine ogen en haren.Beeld AFP