Homans na rel: “Entiteiten Vlaamse overheid vrij om al dan niet kerststal te plaatsen”

© Mediahuis

“Ik laat de entiteiten van de Vlaamse overheid vrij om kerstbomen en/of kerststallen te voorzien in hun gebouwen. Het plaatsen van een kerstboom of kerststal maakt de dienstverlening van de Vlaamse overheid immers niet minder neutraal of objectief”. Dat stelt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans in antwoord op een schriftelijke vraag van Tom Van Grieken (Vlaams Belang).

gjs

De administratie van Binnenlands Bestuur beschikt terzake niet over cijfers, maar wijst erop dat in de voorbije eindejaarsperiode in een aantal grote kantoorgebouwen van de Vlaams overheid kerstbomen en/of kerststallen geplaatst werden. “Er zijn mij hierover geen disputen bekend en het is evenmin de bedoeling om hier beperkende maatregelen voor op te stellen”, aldus Homans. Wel gelden er duidelijke richtlijnen met betrekking tot de veiligheidsvoorschriften niet alleen voor de kerstbomen maar ook voor de kerstverlichting.

Het kwam in de week voor kerstmis in Holsbeek tot een fikse rel toen de gemeentesecretaris de kerststal in het gemeentehuis liet wegnemen na kritiek van inwoners op de aanwezigheid in het gemeentehuis van ‘dit religieus symbool’. De beslissing lokte heel wat protest uit, onder meer van de plaatselijke N-VA-afdeling. Volgens de partij behoren kerstboom en kerststal tot onze folklore en “was het tijd om onze normen en waarden de verdedigen”. Burgemeester Hans Eyssen (CD&V) besliste uiteindelijk de kerststal terug te plaatsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen