Direct naar artikelinhoud
JustitiePolitie

Brusselse agent in hongerstaking wegens politiegeweld

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

De Brusselse politie-inspecteur Eric Claessens (49) is sinds vorige week woensdag in hongerstaking. Er hangt hem een ontslag boven het hoofd, nadat hij aangifte deed van politiegeweld. ‘De rotte appels moeten uit het korps, niet ik’, zegt Claessens in het Franstalige weekblad Moustique.

Nadat hij aangifte deed, kreeg hij te horen: “Je moet je mond houden, of je komt in de problemen.” Claessens stelde toch een rapport op, met als gevolg de aankondiging van ontslag zonder pensioenrechten. Dat is de zwaarste disciplinaire sanctie die een agent kan krijgen.

Het incident gebeurde in de zomer van 2013. “Een collega en ik zagen een dronken persoon plassen tegen de gevel van de Ancienne Belgique. We boeiden hem, alles is in orde. Oudere collega’s besloten de persoon uit het zicht te halen naar het metrostation waar de politie een lokaal heeft.” Daar werd hij volgens Claessens zonder aanleiding tegen de muur gedrukt en tot bloedens geslagen. Hij en zijn collega brachten de man naar het ziekenhuis. Van een andere collega, een ex-militair, kreeg Claessens te horen: “Wat hieronder wordt gedaan, blijft hieronder.”

Zelf raakte Claessens later gewond tijdens een interventie. Toen hij versterking vroeg over de radio, reageerde tien minuten lang niemand. “Ik had een gebarsten hernia en mijn linkerbeen was verlamd. Ik was maanden met ziekteverlof. Interne controle kwam me ondervragen. Ze wilden via mij de knuppel in het hoenderhok gooien, want er zijn veel meldingen, maar uiteindelijk zwijgt iedereen.”

Zelf werd Claessens na zijn revalidatie naar een leeg kantoortje in Jumet gestuurd, waar hij niet eens een computer heeft. Hij zegt “tot het einde” te willen doorgaan met zijn hongerstaking.