Direct naar artikelinhoud
NieuwsSociale media

Verzonnen relatie tussen Nederlanders Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) wordt wereldwijde Tiktok-hype

TikTok-gebruikers koppelen politici Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) aan elkaar.Beeld ANP

Het socialemediakanaal TikTok heeft een nieuw favoriet koppel: op het platform delen gebruikers overal ter wereld sinds kort filmpjes die tonen hoe Nederlandse politici Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) verliefd naar elkaar staren. Opmerkelijk, want van een relatie tussen de heren is geen sprake.

“Ben ik de enige die sinds kort voor een relatie tussen twee Nederlandse politici supportert?”, vraagt een jonge Amerikaanse vrouw aan haar volgers op  TikTok. Sinds kort gaan op het platform filmpjes viraal waarin Jesse Klaver en Rob Jetten naar elkaar knipogen en samen door de Tweede Kamer dollen. De meest populaire beelden op het account ‘Papajetten’ zijn bijna twee miljoen keer bekeken. Er zijn fanvideo’s op de tonen van zwoele popnummers en posts waarin ‘Resse’, zoals het duo genoemd wordt, elkaar de liefde lijkt te verklaren.

Enige spelbreker in het mooiste liefdesverhaal dat op het platform te volgen is: Jetten en Klaver hebben helemaal geen relatie. De GroenLinks-politicus is zelfs heteroseksueel. De beelden die op TikTok te zien zijn, bestaan voornamelijk uit handig gemanipuleerde archiefbeelden. Het succes van de eerste filmpjes zette andere TikTokkers aan om zelf nieuwe hoofdstukken aan de ‘relatie’ te breien. Het resultaat daarvan wordt nu internationaal gedeeld.

Jetten en Klaver reageren verbaasd op hun plotse populariteit bij de gebruikers van het medium. “Tot 24 uur geleden had ik geen TikTok-account”, zegt de D66’er Jetten aan het Nederlandse nieuwsprogramma Hart van Nederland. “Op een bepaald moment kreeg ik zoveel berichtjes over de zogezegde relatie dat ik toch een paar filmpjes ging bekijken. Dus nu vind ik het toch wel een beetje pijnlijk dat ons geheimpje zo uit is gekomen”, grapt hij. 

@zestylegend

Reply to @zestylegend here's a brief background on #resse i am deeply invested dutch people pls correct me if im wrong #robjetten #jesseklaver

♬ FANTASTIC MR FOX - miyokonii or amaramation 🥰

Klaver tilt evenmin zwaar aan de video’s waarmee TikTokkers willen bewijzen dat ‘Resse’ echt is. De partijvoorzitter is al bijna acht jaar getrouwd met een vrouw waarmee hij drie kinderen heeft. Zij zou weinig moeite hebben met de commotie die rond Jetten en haar echtgenoot ontstond: “Ze heeft er heel erg om gelachen”, zegt Klaver. De progressieve politicus is gecharmeerd door de creativiteit die de TikTokkers aan de dag leggen: “Ik zou eigenlijk willen dat mijn hele leven een muziekje eronder had zoals dat in de TikTok-video’s het geval is.”