Jonas Hamers / ImageGlobe

Middenveldorganisaties: "Ouderen met inkomensgarantie zijn geen fraudeurs, controleer ze daarom niet zo streng"

Een veertigtal middenveldorganisaties vragen dat de controles op de inkomensgarantie voor ouderen minder streng worden. Dat schrijft De Standaard. In 2019 werd beslist om strengere controles in te voeren om fraude tegen te gaan.  Maar tijdens de coronacrisis werden die tijdelijk stopgezet. De middenveldorganisaties willen nu een hervorming. Want eigenlijk wordt er nauwelijks fraude gepleegd, klinkt het.

In 2019 werd beslist om strengere controles in te voeren om fraude met de inkomensgarantie voor ouderen tegen te gaan. Zo'n inkomensgarantie is eigenlijk een soort leefloon voor 65-plussers. 

Het gaat dan onder meer om mensen die zelf geen of onvoldoende pensioenrechten hebben opgebouwd. Maar ook mensen met een buitenlandse nationaliteit die hier al langer verblijven en geen bestaansmiddelen hebben, komen ervoor in aanmerking. 

De controles werden een aantal jaren geleden dus strenger. Wie naar het buitenland gaat bijvoorbeeld, hoe kort ook, moet dat vooraf melden aan de pensioendienst. Als je dat niet doet, riskeer je een sanctie. En ook wie langer dan 21 dagen op een ander adres verblijft, binnen België, moet dat vooraf melden. 

Uitkeringsgerechtigden krijgen geen boete, maar als er toevallig controle is op hun adres, terwijl zij bijvoorbeeld aan zee verblijven met familie, riskeren ze hun inkomensgarantie te verliezen. De overheid gaat er immers van uit dat wie afwezig is, in het buitenland verblijft en hier dus geen uitkering kan krijgen. Bovendien wordt ook een verblijf in het buitenland beperkt tot slechts 29 dagen.

De controles worden door postbodes uitgevoerd. Uitkeringsgerechtigden weten niet wanneer ze gecontroleerd worden. Als ze drie keer een controle missen, hebben ze nog slechts vijf werkdagen de tijd om met een verblijfsbewijs naar het gemeentehuis te gaan. Veel mensen vrezen dan ook de postbode te missen en getuigen dat ze eigenlijk onder een soort huisarrest leven. 

In minder dan 1 procent van de gevallen zou er sprake zijn van fraude

Caroline Van der Hoeven, Belgisch Netwerk Armoedebestrijding

Tijdens de coronacrisis werden de controles tijdelijk stopgezet. De middenveldorganisaties willen nu, als de controles weer hervat zouden worden, ze minder streng worden. Want eigenlijk wordt er nauwelijks fraude gepleegd, zegt Caroline Van der Hoeven van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding.

"De helft van de uitkeringsgerechtigden is recent gecontroleerd geweest, meer dan 55.000 personen in totaal, en in minder dan 1 procent van de gevallen zou er sprake zijn van fraude. Het is dus niet gerechtvaardigd dat ouderen met een inkomensgaranie worden gezien als sociale fraudeurs."

De middenveldorganisaties vragen dat de controles beperkt worden tot controles via het bevolkingsregister en dat de beperking voor reizen in het buitenland verdwijnt.

Meest gelezen