Videospeler inladen...

Kunstencentrum Vooruit zet zoektocht naar nieuwe naam voort, gebouw blijft wel de Vooruit heten

Het Kunstencentrum Vooruit zet zijn zoektocht naar een nieuwe naam voort. Het gebouw, de fysieke plaats, zal wel de Vooruit blijven heten, maar voor de werking wordt een nieuwe naam gezocht. Wat die naam wordt, is nog niet bekendgemaakt.

Het kunstencentrum Vooruit wil van naam veranderen, omdat de socialistische partij SP.A onlangs haar naam veranderd heeft in Vooruit. Op de persconferentie vandaag maakte het kunstencentrum nog eens duidelijk dat ze niet met een politieke partij geassocieerd willen worden. "Dezelfde naam zou voor te veel verwarring zorgen. We krijgen nu al veel foute mails, die bedoeld zijn voor de partij", zegt algemeen coördinator Franky Devos. 

Naamsverandering is onze daad van verzet

Franky Devos, voorzitter kunstencentrum Vooruit

Maar bovenal wil het kunstencentrum een autonome stem in het publieke debat. "Wij willen eigenaarschap claimen over alle boodschappen die onder de naam Vooruit worden uitgestuurd. Kunstencentrum Vooruit ontwikkelt dan wel een programma met een sterk sociaal en ecologisch engagement, we richten ons actief naar iedereen, ongeacht kleur, gender, ras, politieke voorkeur", zegt Devos.

Devos beklemtoont ook dat het de beslissing is van het kunstencentrum om van naam te veranderen. "Dit was geen vraag van de voormalige SP.A, dat was en is onze daad van verzet."

Protest

Toch is het kunstencentrum diep geraakt door het zware protest dat de afgelopen week tegen de naamsverandering uitbrak. "We zijn overweldigd door kritiek, maar het toont ook mooi hoe Vooruit leeft bij de mensen en dat al generaties lang."

Het kunstencentrum benadrukt nu dat het gebouw, de fysieke plek, de Vooruit zal blijven heten. Dat kan ook niet anders, want de eigenaars van het gebouw, de Coöperatieve vennootschap Vooruit Nr1. hebben nooit overwogen om de naam van het gebouw te veranderen.

Maar er komt dus wel een nieuwe naam voor de werking van het kunstencentrum. Die is vandaag nog niet bekendgemaakt. 

Je kunt de situatie waar het kunstencentrum Vooruit naartoe wil vergelijken met dat van het kunstencentrum Bozar in Brussel. Dat was voor 2002 ook bekend als het Paleis voor Schone Kunsten, het gebouw waarin het gevestigd was. In 2002 is de naam van de overkoepelende culturele werking veranderd in Bozar, maar bleef ook de naam Paleis voor Schone Kunsten bestaan als naam voor het gebouw. 

Bekijk de Facebook-post van Vooruit en lees daarna verder:

Volxus of Pallas?

Vorige week legde het kunstencentrum twee nieuwe namen ter stemming voor aan het grote publiek: Pallas en Volxus. Op 48 uur tijd brachten 18.000 mensen hun stem uit. Daarvan ging tweederde naar Pallas.

"Maar er waren ook veel negatieve reacties", zegt communicatiecoördinator Mieke Dumont. "Het onbegrip, de kwaadheid en de ontgoocheling ging niet alleen over de namen, maar vooral over onze radicale beslissing om van naam te veranderen." 

Het kunstencentrum zal dus voorlopig geen van deze twee namen naar voren schuiven als nieuwe naam. De zoektocht gaat verder onder hashtag #meerdaneennaam. "Daar nemen we onze tijd voor", zegt Dumont. "Onze opdracht is nu het vertrouwen te herstellen, maar we kunnen dat."

Wie betaalt?

Tussen het kunstencentrum en de partij Vooruit is overeengekomen dat de kosten die de naamsverandering met zich meebrengt, niet betaald mogen worden door middelen die bestemd zijn voor kunstenaars of het artistieke programma. 

"De voormalige SP.A komt dan ook tussen in de kosten. Dat is maar fair", zegt Franky Devos.

De bedoeling van de overeenkomst tussen de partij Vooruit en het kunstencentrum was om een lange rechtszaak over de naam te vermijden. "We willen het conflict nu achter ons laten en focussen op onze heropening en het programma voor het najaar", zegt Paul Teerlinck, voorzitter van de raad van bestuur.

Op 8 mei opent alvast het terras van de Vooruit en kan het publiek er weer een pintje gaan drinken.

Meest gelezen