Direct naar artikelinhoud
NieuwsFrankrijk

Franse agent doodgestoken, premier noemt het ‘terroristische aanslag’

Franse politie controleren het gebied rondom het politiebureau waar hun collega dood werd gestoken.Beeld REUTERS

In de Franse plaats Rambouillet is vrijdagmiddag een politieagent doodgestoken bij de ingang van het bureau. De antiterreureenheid van de politie doet onderzoek naar de steekpartij, die door de Franse premier al een ‘terroristische aanslag’ is genoemd.

De dader is ter plekke doodgeschoten door een agent. Hij had de Tunesische nationaliteit en verbleef legaal in Frankrijk, waar hij sinds 2009 woonde. Hij was niet eerder in beeld bij de politie of inlichtingendiensten. Volgens omstanders zou hij voor het bureau gewacht hebben op een moment om binnen te glippen via de beveiligde ingang met dubbele deuren. Eenmaal tussen de deuren trok hij een mes waarmee hij de vrouw aanviel. Dit speelde zich af voor de ogen van haar collega’s die zich achter kogelwerend glas bevonden. 

Premier Castex, die kort na de gebeurtenissen Rambouillet bezocht, spreekt van een terroristische daad. “Onze toewijding in de strijd tegen terrorisme, in alle vormen, is meer dan ooit intact”,  liet hij bij het politiebureau weten. President Macron verklaarde op twitter: “We zullen niet opgeven in de strijd tegen islamitisch terrorisme.” De veiligheidsmaatregelen rond politiebureaus zijn intussen aangescherpt. 

De afgelopen maanden is in Frankrijk opnieuw alertheid op mogelijke terreurdaden. In oktober werd de geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd nadat hij spotprenten van Mohammed had getoond in de les, later die maand vond een terreurdaad plaats in Nice. Vorige week riep Frankrijk Franse burgers en bedrijven op Pakistan te verlaten, na aanhoudende woede over de Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo. Die waren, bij de start van het proces tegen de aanslagplegers uit 2015, opnieuw gepubliceerd.