Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrand Brecht

▶ Dronebeelden tonen verwoesting na brand op militair domein Brecht

De verwoesting na de brand vanuit de lucht gezien.Beeld RV

Een drone heeft indrukwekkende beelden gemaakt van de verwoesting die de brand op het militair domein Groot Schietveld in Brecht heeft aangericht. Liefst 500 hectare aan natuurgebied ging in rook op, een oppervlakte van ongeveer 750 voetbalvelden. De brand brak vrijdagochtend uit na schietoefeningen van rekruten.

▶ Bekijk de dronebeelden:

Video wordt geladen...

Het natuurgebied is in totaal 1.500 hectare groot en strekt zich uit over het grondgebied van Brasschaat, Brecht en Wuustwezel. De rookpluim was kilometers ver te zien en kon zelfs waargenomen worden vanuit de ruimte. 

De brandweer ging het vuur meteen te lijf en kreeg hulp van Defensie, de eigenaar van het domein. Het was echter niet eenvoudig om het vuur onder controle te krijgen, onder meer door de draaiende wind en de aanwezigheid van munitie op het terrein. Intussen is de situatie onder controle, maar de brandweer blijft nog even aanwezig voor eventuele heropflakkeringen.

Ecologische schade

Een vierhonderdtal bewoners werd geëvacueerd, maar zij mochten gisterennamiddag terug naar huis. Gewonden vielen er niet, maar de ecologische schade is groot volgens Jop Hermans, regiobeheerder Antwerpse Kempen van Agentschap Natuur en Bos. “Heel wat zeldzame vogels zoals de nachtzwaluw en de boomleeuwerik hebben hun nesten op de bodem. Die broedsels zijn sowieso verloren”, zegt hij.