Direct naar artikelinhoud
NieuwsLoonoverleg

Lachaert (Open Vld) na afspringen loonoverleg: ‘Het is echt één voor twaalf’

Lachaert (Open Vld) na afspringen loonoverleg: ‘Het is echt één voor twaalf’
Beeld © Stefaan Temmerman

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert reageert teleurgesteld op het afspringen van het loonoverleg. Volgens de liberaal laten de sociale partners een kans liggen. ‘Jammer dat ze in egelstelling zijn blijven zitten’, zegt Lachaert in De ochtend.

Bonden en werkgevers onderhandelen al enkele maanden over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de privésector. Er is een marge voor 0,4 procent opslag, bovenop de index. Maar voor de vakbonden is dat onvoldoende, zeker voor sectoren die tijdens de coronacrisis goed hebben geboerd. De bonden trokken gisteren een streep door de onderhandelingen.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert betreurt de beslissing om de onderhandelingen te stoppen. “Dit kader is er niet om mensen te pesten dat lonen niet mogen stijgen”, zegt hij in De ochtend op Radio 1.  “Het is om ervoor te zorgen dat een loonstijging vandaag niet een ontslag morgen betekent.”

Lachaert hekelt de houding van de vakbonden. “Twee van de drie vakbonden houden vast aan het standpunt dat de wet aangepast moet worden, terwijl het regeerakkoord heel duidelijk zegt dat dat niet gaat gebeuren.”

De loonwet, die de concurrentiepositie van ons land moet beschermen, “kunnen we niet zomaar overboord gooien, of tewerkstelling wordt veel duurder dan in Nederland of Duitsland, en dan verlies je gewoon jobs”.

Sociaal overleg

Lachaert vindt het afspringen van het overleg des te erger omdat volgens hem de regering-De Croo de sociale partners weer meer wou betrekken, in vergelijking met de regering-Michel. Dat het dan bij de eerste test mislukt, is volgens de liberaal zuur. “Het is jammer dat men niet tot een onderhandeling gekomen is, en in egelstelling is blijven zitten.” 

“Ik denk dat meneer Dermagne (PS-minister van Werk, DBA) nog een laatste poging zal ondernemen om iedereen rond de tafel te brengen”, zegt Lachaert. Als dat echter niets oplevert, zit er niets anders op dan dat de beslissing weer bij de politiek komt te liggen “en dat was niet de bedoeling”. Concreet betekent dat wellicht dat de regering de 0,4 procent loonsstijging die op tafel lag, zal afkloppen. 

Veel tijd is er alleszins niet meer, benadrukt de liberaal. “Het is echt één voor twaalf.” Er ligt immers nog heel wat ander werk op de plank. Ook de hervorming van de arbeidsmarkt en de pensioenen liggen nog te wachten.