Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

HET DEBAT. Is een dividendstop een goed idee als werknemers geen grotere loonsverhoging krijgen?

Het overleg over de lonen in de privésector zit muurvast. De socialisten willen zich niet neerleggen bij de beperkte loonsverhoging van 0,4 procent bovenop de index in de privésector. “Geen hogere loonmarge? Dan ook geen dividenden”, zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Wat denk jij? Is een dividendstop een goed idee als werknemers geen grotere loonsverhoging krijgen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

86 reacties

  • thomas bollaert

    3 jaar geleden
    Groot gelijk! Als de gewone werknemer geen loonsverhoging kunnen krijgen, moet er dan ook maar gesnoeid worden aan de kant van de werkgever. 0,4% stelt amper wat voor maar het is ook logisch dat een werkgever daar niet wil aan toegeven. Ik hoop alleen maar dat de vakbonden niet gaan toegeven en de werkgevers zoveel mogelijk onder druk gaan zetten zodat ze wel moeten toegeven
  • Marc De Winter

    3 jaar geleden
    Als die hypocrieten in Brusselnu eens de RSZ afhoudingen op de lage en middelhoge lonen bvb met zelfs maar 1% verlagen plus de 0,4% loonsverhoging zou dat al een heel verschil maken zonder dat de index en de loonkost verhoogt en dan zal het voor laaggeschoolden misschien terug interessant worden om te gaan werken. Er zijn genoeg gewone spaarders die ook deel van hun spaargeld in fondsen hebben belegd die ga je dan 2 keer pakken 1 met te weinig loonsverhoging en met minder spaar opbrengst
  • Guy Van Becelaere

    3 jaar geleden
    Jos Dedecker, uw verhaal klopt deels en vergeet niet dat wij niet in de VS wonen! En boven de bijdragen van de werknemers voor de RSZ betaald de werkgever nog eens 40 % bovenop aan de staatskas voor de RSZ , en wat de dividenden betreft daar betaald de aandeelhouder wel 30 % belasting op dus uw verhaal klopt niet helemaal !! Een werknemer kan in een beursgenoteerd bedrijf ook aandelen kopen en dividenden opstrijken maar je moet ook de risico's aanvaarden als het misgaat !!
  • Marc Hanot

    3 jaar geleden
    De lonen in de ons omringende landen zullen stijgen met 3,7%, terwijl ze in België maar 3,2% mag stijgen, volgens de loonwet moet er 0,5% afgetrokken van de te verwachte loonstijging in de buurlanden, zo komt men tot een stijging van 0,9%, buiten index in de buurlanden, waarom kan dat in België niet? De lonen van de parlementairen en ministers gaan die ook maar 0,4% stijgen, nee, zij kunnen hun eigen lonen bepalen en uit de pot graaien?
  • phil smedts

    3 jaar geleden
    In plaats van dividenden uit te keren kunnen bedrijven ook eigen aandelen inkopen, waardoor de waarde van de bestaande aandelen gaan stijgen. Op die manier is het verbod op dividenden uitkering makkelijk te omzeilen.