Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Groen wil voorrang voor zwangere vrouwen bij verslavingshulp

Groen wil voorrang voor zwangere vrouwen bij verslavingshulp
Beeld Shutterstock

Verslaafde zwangere vrouwen die hulp zoeken om af te kicken, botsen volgens Groen nog al te vaak op een aanzienlijke wachtlijst. In een resolutie vraagt Groen dat die vrouwen in de toekomst ‘absolute voorrang’ krijgen.

Hoe kan of moet de overheid ingrijpen wanneer vrouwen die verslaafd zijn aan drank of drugs, zwanger worden? Die vraagt is al geruime tijd het voorwerp van politiek debat, waarbij onder meer N-VA vindt dat de overheid meer macht moet krijgen om in te grijpen en hulp te verplichten. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau stelde eerder dat “soms ouders beschermd moeten worden tegen zichzelf”.

Maar drang- of dwangmaatregelen mogen niet het eerste redmiddel zijn, zegt Vlaams Parlementslid Celia Groothedde (Groen). Zij benadrukt dat veel zwangere vrouwen wel hulp willen om af te raken van een verslaving, maar die vaak niet onmiddellijk kunnen krijgen. Bij gespecialiseerde hulpverlening zijn er veelal wachttijden van enkele weken tot enkele maanden. Dat is een probleem, want de kans is groot dat die vrouwen weken of maanden later toch geen hulp meer willen krijgen.

“Verslaafde ouders en verslaafde aanstaande ouders moeten meteen hulp kunnen krijgen”, zegt Groothedde. Die voorrang op anderen is volgens haar gerechtvaardigd omdat er bij zwangere vrouwen minstens nog één andere leven in het spel is, dat van het kind. Groen heeft in het Vlaams Parlement een resolutie ingediend waarin ze de regering oproept om zo’n voorrangsregeling uit te werken.

“Ik ben benieuwd waar N-VA en CD&V het accent willen leggen. Om mensen die kwetsbaar en verslaafd zijn te helpen, is dit de eerste stap in de goede richting.In verslavingszorg moet er minstens goede en onmiddellijke hulp beschikbaar zijn. Dan keuren ze deze resolutie goed en maken ze die hulp vrij”, aldus Celia Groothedde.