Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en premier Alexander De Croo (Open Vld)
Volledig scherm
PREMIUM
Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en premier Alexander De Croo (Open Vld) © Photo News

Federale regering buigt zich over loonmarge: “Verhoging van de werkbonus kan deel zijn van het compromis”

Nu de 1 mei-koorts opnieuw gezakt is en ideeën zoals een dividendenstop veilig opgeborgen, buigt de federale regering zich over datgene waarover de sociale partners het maar niet eens raakten: de maximale loonmarge van 0,4% en eventuele compensaties. Arbeidseconoom Stijn Baert vermoedt dat een deel van die compensatie zal zitten in het verhogen van de werkbonus, waardoor de laagste lonen netto meer overhouden. “Als zelfs Miranda Ulens (ABVV) daarvoor openstaat, zal het dat wel worden.” Hij legt uit hoe het werkt.

31 reacties

  • camiel huughe

    3 jaar geleden
    Een structurele financiële wet waarbij alle netto-bedrijfswinsten, voorafgaand belastingen dienen opgedeeld worden op (bv) 85% kapitaal- en risicovergoeding en 15% deelname in de winst voor het personeel op basis van ontvangen belastbaar loon/wedde van het boekhoudingsjaar. Elke inbreng, door arbeid of kapitaal zou eerlijk verdeeld worden door allen die aan de winstverwerving meegewerkt hebben. Er zou dan wel een discriminatie voor de werknemer blijven die niet in bedrijfsverlies moet deelnemen
  • Johny vanderlinden

    3 jaar geleden
    Vandaag zou er toch vergaderd worden over degene die afwezig zijn/waren en toch hun volle wedde doorbetaald krijgen in het parlement, we zijn dat toch niet vergeten zeker?
  • Willy Bogaert

    3 jaar geleden
    Verminder asap de belasting op een eerste schijf ,dat is netto voor iedereen en de uitgaven besparen en besparen . Ook voor de pensioenen kan men asap stoppen met de aanslepende crisisbelasting wat schandalig is .Verder alle inkomsten van politiekers ook belasten en geen asociale zelfbediening meer
  • Gino Sinnesael

    3 jaar geleden
    Het bedrag dat vrijgesteld is van belastingen verhogen, de loonkost verlagen en de gepensioneerden wat extra koopkracht geven door de 'tijdelijke' solidariteitsbijdrage uit 1993 EINDELIJK eens af te schaffen!
  • Gino Sinnesael

    3 jaar geleden
    Verhoog de belastingvrije som, verlaag de belastingen op lonen, en schaf de 'tijdelijke' crisisbelasting ('solidariteitsbijdrage') op de pensioenen uit 1993 eindelijk af? Dan pas zal deze regering een beetje geloofwaardig worden. Nu is ze er alleen voor de rijken, de illegalen en de fraudeurs.