Bomvol groenten en snel klaar: met deze zuiderse auberginelasagne van Sandra Bekkari haal je de lente in huis
Van heerlijk lenteweer kunnen we voorlopig nog niet spreken. Maar met deze koolhydraatarme, mediterraanse auberginelasagne van Sandra Bekkari breng je wél zonnige vibes naar je keuken. Gezonde, zuiderse comfortfood? We love it!
“Seizoensgebonden groenten en fruit hebben heel wat voordelen. Ze zijn lief voor je portemonnee en zitten barstensvol vitamines. Ze worden ook in ideale omstandigheden geteeld en moeten niet eerder worden geplukt waardoor ze ook meer smaak hebben”, vertelt Sandra Bekkari in haar pocketkookboek ‘Seizoentoppers’. Daarin licht Sandra verschillende recepten per seizoen uit, waaronder deze zuiderse lasagne. “De aanloop naar het zonnigste seizoen vind ik elk jaar weer fantastisch. Niet alleen de lange dagen en hoge temperaturen maken me dan gelukkig, ook de ingrediënten waarmee ik aan de slag ga, toveren een glimlach op mijn gezicht.” Op die hogere temperaturen is het voorlopig nog wachten, maar deze auberginelasagne met frisse basilicum en sappige tomaat deed onze redactie alvast watertanden.
Ingrediënten (voor twee personen)
- enkele takjes tijm, blaadjes
- 2 aubergines, in plakken van 3-4 mm
- ½ ui, fijngehakt
- 1½ teentje knoflook, fijngehakt
- 250 g tomatenpassata
- 1 el Italiaanse kruiden
- 2 tomaten, in schijfjes
- een handvol basilicum
- 2 mozzarellabollen, in schijfjes
Bereiding (ongeveer 35 minuten)
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Besprenkel het bakpapier met olijfolie, enkele blaadjes tijm, peper en zout. Leg de aubergineplakken naast elkaar op de bakplaat. Besprenkel opnieuw met olijfolie, enkele blaadjes tijm, peper en zout. Zet de bakplaat 20-25 min. in de oven.
2. Verwarm 1 el olijfolie in een kookpot en stoof daarin de ui en de knoflook tot de ui glazig is. Voeg de tomatenpassata en de rest van de blaadjes tijm toe. Breng 10 min. aan de kook en kruid met de Italiaanse kruiden, peper en zout.
3. Haal de aubergines uit de oven en zet de oven op grillstand.
4. Neem een ovenschaal en bestrijk de bodem met een dun laagje tomatenpassata, schik daarop de aubergineplakken, de schijfjes tomaat, de blaadjes basilicum, de tomatenpassata en de schijfjes mozzarella. Bouw de laagjes verder op en eindig met een laagje tomatenpassata, beleg met de blaadjes basilicum en de resterende mozzarella. Zet in de oven en bak gedurende 10-15 min. tot de kaas een goudbruin korstje heeft.
Smakelijk!
Op zoek naar meer gezonde kookinspiratie? De volledige Smakelijk-boekenreeks van Sandra Bekkari vind je hier.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Met welk type spaarrekening betaal je het minste belastingen?
-
Foutje in labo leidt tot verrassende ontdekking: hommels kunnen overleven onder water
Een bepaalde soort hommelkoningin kan tijdens haar winterslaap onder water overleven. Dat hebben Canadese wetenschappers per ongeluk ontdekt. Het gaat om de hommelsoort ‘Bombus Impatiens’, die in Noord-Amerika voorkomt. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
Hoe succes van vrouwenvoetbal praktijken van kniechirurgen doet vollopen: “Vlak voor eisprong is het oppassen geblazen”
-
PREMIUM
Neuroloog werpt licht op nieuwe studie over dementie: “Zo blijf je alle delen van je hersenen stimuleren”
Volgens een nieuwe studie is het mogelijk om het risico op dementie op latere leeftijd te voorspellen op basis van veranderingen in het brein in de decennia voordien. “Want tussen je 40ste en 65ste vinden er meer ontwikkelingen plaats in de hersenen dan eerst gedacht”, stellen wetenschappers. Neuroloog Tim Van Langenhove (UZ Gent) werpt zijn licht op het onderzoek én vertelt wat je zelf kan doen om het risico op dementie te verminderen. -
PREMIUM
“Je brengt je huurders best nu al op de hoogte”: onze fiscaal expert verheldert de 5 nieuwe regels rond je belastingbrief
Bruine brieven op komst, Tax-on-web staat online: het belastingseizoen is afgetrapt! Dit jaar moet je rekening houden met een aantal nieuwe regels. HLN-geldexpert Michel Maus verheldert en geeft een gouden tip aan verhuurders om ellende te vermijden: “Let op dat je huurder deze bijlage niet invult, anders zal jij meer belasting moeten betalen.” -
PREMIUM
“Op één vlak ging Dacia nu wel te ver”: onze autokenner test de nieuwe Duster, die alweer een ‘prijskraker’ is