Direct naar artikelinhoud
NieuwsCovidvaccinatie

Ruim zeven op de tien studenten willen zich laten vaccineren

Studenten maken het gezellig in het park.Beeld Wannes Nimmegeers

Een grote meerderheid van 71 procent van de studenten is bereid zich te laten vaccineren. Veertien procent twijfelt nog en 15 procent zal de prik(ken) waarschijnlijk weigeren. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.209 studenten van de Odisee-hogeschool, opgezet in samenwerking met de motivatiebarometer van de UGent.

Dat ruim zeven op de tien studenten aangeven zich te willen laten vaccineren, is opmerkelijk. De perceptie is immers vaak dat jongeren niet hoog oplopen met de coronaregels en dat ze  eerder sceptisch staan tegenover de in sneltempo ontwikkelde vaccins. Wie zegt zich te zullen laten vaccineren, doet dat bovendien vanuit een persoonlijke motivatie en niet vanwege druk van buitenaf. 

“De bereidheid die we bij de studenten zien, ligt in lijn met onze algemene motivatiebarometer van begin april”, verklaart Joachim Waterschoot, doctorandus aan de UGent. “Ook daar zien we dat bij de jongste leeftijdsgroep, de 18- tot 35-jarigen, de vaccinatiebereidheid hoger is (68 procent) dan bij de midvolwassenen, de 35- tot 55-jarigen). Dat spreekt dus echt wel het beeld tegen dat soms ontstaat dat jongeren hun verantwoordelijkheid niet opnemen in deze crisis.”