Direct naar artikelinhoud
NieuwsRode Duivels

Krijgen Rode Duivels dan toch vervroegde prik? Premier De Croo is ‘pro’

Krijgen Rode Duivels dan toch vervroegde prik? Premier De Croo is ‘pro’
Beeld BELGA

Premier Alexander De Croo (Open Vld) is gewonnen voor het idee om de Rode Duivels nog voor hun vertrek naar het EK te laten vaccineren. Dat heeft hij laten weten aan HLN. 

en

Eergisteren zei Vlaams minister voor sport Ben Weyts (N-VA) nog dat een uitzondering op de vaccinatiestrategie voor de nationale voetbalploeg wat hem betreft niet aan de orde was. De voetbalbond heeft daarop rechtstreeks het kabinet van de premier gecontacteerd en die zegt nu dat hij het idee wel genegen is.

De voetbalbond wil graag dat haar spelers en staf gevaccineerd naar het EK vertrekken. Dat begint op 11 juni en wordt overal in Europa gespeeld. Ook al worden de spelers tijdens het toernooi voortdurend getest, en ook al moet iedereen van de hele equipe er in bubbel leven, er moet ook een paar keer gevlogen worden tijdens dat kampioenschap. Om alle risico de kop in te drukken, vroeg de KBVB het kabinet van De Croo daarom om een uitzonderingsmaatregel. En die reageert positief. Een definitieve beslissing is nog niet gevallen, maar de premier bekent wel al kleur.

Olympiërs 

“Ook de Olympiërs zijn al gevaccineerd,” zegt De Croo. “Ondertussen zitten we ook volop in de versnelling van de vaccinaties en krijgt iedereen sowieso de komende weken een uitnodiging. Het zou jammer zijn dat de nationale ploeg bijvoorbeeld de halve finale zou missen omdat één speler besmet raakt. Vandaar ben ik pro.”

Ben Weyts is dat niet. Hij vindt dat voetballers door de testing al voldoende beschermd zijn. “Het internationale voetbal is zonder vaccinatie ook gewoon doorgegaan,” zei hij daarover.

Niet alle spelers van de nationale ploeg zullen trouwens hier gevaccineerd moeten worden. Sommigen zitten al in een vaccinatietraject via hun ploeg in het buitenland.