Drie op de tien leningen zijn voor alleenstaanden en eenoudergezinnen

© fvv

BNP Paribas Fortis heeft in 2016 drie op de tien leningen toegekend aan klanten die alleen lenen. Voor de aankoop van een woning ontlenen alleenstaanden en eenoudergezinnen gemiddeld net geen 130.000 euro en betalen ze maandelijks 610 euro af, tegenover 676 euro bij de tweeverdieners

Voor nieuwe financieringen was 2016 een prima jaar. Voor het eerst verleenden de banken op de Belgische markt in totaal meer dan 30 miljard euro voor de aankoop van een woning, renovatie, bouw ... Het cijfer bevat wel niet de herfinancieringen. Bij BNP Paribas Fortis, marktleider op de hypothecaire markt, bleef het gemiddelde ontleende bedrag bij nieuwe leningen stabiel op meer dan 119.000 euro. Bij een aankoop van een woning is dat ruim 157.600 euro.

De herfinancieringen daalden daarentegen wel. De meeste gezinnen hebben immers reeds gebruikgemaakt van de lage rentevoeten en hun lening heronderhandeld. Bovendien was er een lichte stijging van de rentevoeten in het laatste kwartaal van 2016. Bij BNP Paribas Fortis waren de herfinancieringen vorig jaar zo nog goed voor 54 procent (-17 pct) van de productie.

Voor 2017 verwacht Greet Van Criekingen, verantwoordelijke hypothecaire kredieten bij de bank, licht hogere rentevoeten. “We verwachten een lichte stijging van de rentevoeten, niet meer dan een stijging met 0,5 procent. Ze blijven laag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen