Federale regering keurt loonakkoord goed, waardoor u weer opslag kan krijgen

© BELGA

De federale regering zal het interprofessioneel akkoord dat vakbonden en werkgevers zijn overeengekomen, volledig uitvoeren. Dat heeft premier Charles Michel donderdag in de Kamer bevestigd. Tijdens de begrotingscontrole zal de regering de budgettaire gevolgen van het akkoord evalueren en zonodig maatregelen nemen om de begroting binnen de sporen van de engagementen te houden die ons land is aangegaan.

vtvn

Donderdagmiddag raakte bekend dat het kernkabinet van de federale regering is overeengekomen dat de ploeg-Michel het loonakkoord volledig zou "honoreren". Eerder op de dag had de Groep van Tien de tekst formeel ondertekend, nadat de achterban van zowel werkgevers als vakbonden het licht op groen hadden gezet. "Het akkoord is uitstekend nieuws en een positief signaal voor de sociale rust en voor de aantrekkelijkheid van ons land", stelde premier Michel tijdens het vragenuurtje.

Hij kondigde op vragen van Stefaan Vercamer (CD&V) en Egbert Lachaert (Open Vld) aan dat de regering het akkoord zou uitvoeren en dat de bevoegde ministers de nodige maatregelen zullen nemen in samenspraak met de Groep van Tien - zeg maar de toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers.

De regering had na het akkoord tussen de sociale partners niet onmiddellijk aangegeven de tekst integraal te zullen uitvoeren. Eerst wilde ze de budgettaire gevolgen tegen het licht houden. Een definitieve evaluatie van die budgettaire impact volgt tijdens de begrotingscontrole in maart. Indien nodig zullen dan maatregelen volgen om ervoor te zorgen dat de begroting op de rails blijft, aldus de eerste minister.

Werkgevers vragen snelle goedkeuring in parlement van loonnormwet

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageert tevreden op de volledige uitvoering door de regering van het loonakkoord. Wel vraagt de werkgeversorganisatie om de nieuwe loonnormwet snel in het parlement goed te keuren, zodat er een collectieve arbeidsovereenkomst over kan worden gesloten.

De regering gaat het door de sociale partners overeengekomen loonakkoord volledig uitvoeren. Het VBO is tevreden. "Het akkoord vrijwaart onze competitiviteit, zorgt voor rechtszekerheid bij de personeelsdiensten en garandeert de sociale vrede voor de komende maanden", aldus VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

Wel vraagt het VBO dat er snel goedkeuring komt in het parlement van de nieuwe loonnormwet en de wet rond werkbaar en wendbaar werk. "Dat is nodig om binnen de Nationale Arbeidsraad een nieuwe cao af te kunnen sluiten voor de periode 2017-2018 en zo de nodige rechtszekerheid te bieden."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen