Direct naar artikelinhoud
Overlegcomité buigt zich morgen over ‘zomerplan’: dit ligt op tafel
VooruitblikZomerplan

Overlegcomité buigt zich morgen over ‘zomerplan’: dit ligt op tafel

Beeld Stefaan Temmerman

Het Overlegcomité buigt zich morgen over het grote ‘Zomerplan’, waarin de versoepelingen voor de komende maanden worden vastgelegd. De politiek mikt hoog, maar virologen houden de adem in.

Het was een opmerkelijke timing van premier Alexander De Croo (Open Vld): net voordat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) het Vlaamse versoepelplan voor de komende zomer zou voorstellen op nationale televisie, kwam hij met de aankondiging dat we vanaf half augustus opnieuw grote festivals kunnen organiseren. Goed nieuws dus voor Pukkelpop en Tomorrowland.

Niet lang daarvoor zat De Croo samen met de ministers van de Vlaamse kern. Zij hadden vrijdag een stappenplan met versoepelingen uitgetekend. Het is de openingszet voor het Overlegcomité van morgen, waar het cruciale ‘Zomerplan’ op tafel ligt. Verwacht wordt dat de regio’s met hun wens tot versoepelingen andermaal tegenover een overtuigde De Croo en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zullen staan.

Het Vlaamse plan gaat behoorlijk ver. Het bevat versoepelingen voor de evenementen, de sociale contacten, de sport, de horeca, de winkels en de bedrijven. Zo mogen festivals vanaf augustus boven de 10.000 toeschouwers gaan, op voorwaarde dat aanwezigen aan de ingang een sneltest ondergaan of over een Europees coronapaspoort beschikken. Minstens 80 procent van de Belgische volwassenen moet gevaccineerd zijn. Enkel Europeanen zijn welkom.

Verrassing

Dat De Croo gisteren zelf naar buiten kwam met dit nieuws, was een verrassing voor Jambon. Het werd langs Vlaamse kant gezien als een demarche om voorsprong te nemen voor dinsdag. “De premier communiceert bevestigend over een onderdeel van ons plan. Ik hoop dat dat ook voor de rest van het plan zal gebeuren”, merkte hij fijntjes op in VTM Nieuws. In de entourage van De Croo valt te horen dat de aankondiging al langer vast lag.

“Ons huiswerk is in ieder geval klaar”, klinkt het bij Jambon. Dit huiswerk kwam tot stand met de input van virologen, maar de namen worden niet bekendgemaakt.

Virologe Erika Vlieghe is het al zeker niet, want de voorzitter van de GEMS is niet akkoord om in augustus al festivals te laten doorgaan. “Dit staat helemaal haaks op wat wij hadden voorgesteld”, zegt ze. “Ik stel vast dat ons advies aan de kant wordt geschoven.” Een opmerkelijke barst in de relatie tussen de federale regering en het hoofd van de GEMS. Volgens viroloog Marc Van Ranst – ook lid van de GEMS – kan het mogelijk wel, op voorwaarde dat de vaccinatiecampagne vlot loopt.

R-getal

Het aantal besmettingen met corona is aan het dalen, maar de cijfers nog steeds te hoog om comfortabel te gaan versoepelen. Het R-getal, dat aangeeft hoeveel andere mensen iemand met Covid-19 besmet, ligt momenteel op 0,87. Dat is de laagste waarde sinds begin december. Toch liggen er nog 706 patiënten op intensieve zorg. Elke dag worden er nog 2.980 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Behalve over de zomerversoepelingen zal het Overlegcomité zich buigen over de uitrol van het coronapaspoort, dat er sowieso komt. Daarnaast is er de discussie over de plexischemen op de horecaterrassen. Verschillende partijen lijken te willen terugkomen op het verbod van deze schermen, die het mogelijk maken om tafels dichter bij elkaar te zetten. Minister Vandenbroucke blijft de beslissing echter verdedigen.