©  REUTERS

Experts en ziekenhuizen ongerust over ‘zomerplan’: “Ik vrees dat het te snel gaat”

Experts zoals Erika Vlieghe en Marc Van Ranst reageren na afloop van het Overlegcomité dinsdag ongerust over de aangekonigde versoepelingen voor de zomer. Ook ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro vreest dat we te snel gaan.

OVERZICHT. Dit zijn de versoepelingen van de coronamaatregelen voor de zomer

“Bij mij en mijn collega’s blijft de vraag, is dit het goede moment en is het wijs om zoveel tegelijk te doen? We creëren heel veel bewegingen van mensen in de maatschappij op een moment dat we nog volop aan het vaccineren zijn, en er van alles mis kan gaan”, reageerde Erika Vlieghe na het Overlegcomité bij De wereld vandaag op Radio 1.

“Ik speel soms de rol van pretbederver, maar dat is dan maar zo. We hebben een aantal bezorgdheden, ook over een aantal onbekenden zoals de Indische variant, die toch heel snel oprukt op verschillende plaatsen. En de dingen die je niet goed kent, daar hoeden we ons voor”, aldus de Gems-voorzitster. Vooraf aan het Overlegcomité had de adviesraad die bezorgdheden ook al geuit in een brief.

LEES OOK. Experts staan op de rem voor versoepelingen: “Eén prik beschermt niet volledig”

“Niet de goede richting”

Dat er aan de aangekondigde versoepelingen ook voorwaarden hangen, zoals een bezetting op intensieve zorg die lager ligt dan 500, is een goed vangnet volgens Vlieghe. “Maar dat diezelfde voorwaarde ook bij grote versoepelingen blijft, daar heb ik vragen bij. Als er in augustus nog zoveel bedden zijn ingenomen, betekent dit dat het virus nog goed rondgaat, en dan gaan we festivals organiseren? We zijn net het meest bezorgd over massa-evenementen: mensen uit diverse streken komen samen, die nauw, langdurig contact hebben, vaak meerdere dagen na elkaar… er is nog werk aan de winkel om dit zomerplan zo veilig als mogelijk te maken.”

LEES OOK. Dit zijn onze festivals van plan: kussen mag en 66.000 bezoekers per dag

Dat tegen dan een groot deel van de bevolking gevaccineerd is, maakt volgens haar weinig uit. “Ik ben de grootste voorstander van vaccinatie, maar voor geen enkele infectieziekte is dat honderd procent beschermend. Zeker voor dit nieuwe virus dat heel besmettelijk is en waar ons immuunsysteem nog niet aan gewend is, zijn er nog veel blinde vlekken”, aldus Vlieghe.

Erika Vlieghe. ©  BELGA

“We zitten met een pandemie die wereldwijd niet de goede richting uitgaat. Het brandt in India en die breidt zich uit naar een heleboel Aziatische landen, landen die het tot nu toe goed onder controle leken te hebben. Ik wil niet aan doemdenken doen, maar we moeten onze ogen openen voor wat er gebeurt buiten Europa”, aldus nog Vlieghe.

“Weinig ambitieus”

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vindt de drempelwaarde van maximaal 500 patiënten op intensieve zorg voor de versoepelingen doorheen de zomer “weinig ambitieus”. “Als er nog 500 mensen op de afdeling intensieve zorgen liggen, dan zijn grote evenementen geen goed idee”, klonk het bij VTM Nieuws.

Van Ranst vindt het ‘Zomerplan’ waar het Overlegcomité dinsdag zijn zegen over heeft gegeven dan weer “heel ambitieus”. “Ik hou daar toch een beetje mijn hart voor vast”, klonk het. De drempelwaarde van 500 Covid-patiënten op de afdeling intensieve zorg die doorheen de zomer wordt gehanteerd om versoepelingen mogelijk te maken, vindt hij dan weer “weinig ambitieus”. Zeker omdat die waarde al als voorwaarde wordt gesteld voor het eerste pakket versoepelingen in juni en daarna onveranderd van kracht blijft.

Om groepsimmuniteit te bereiken, stelt de viroloog dat er door de opkomst van de nieuwe varianten beter gemikt zou worden op een vaccinatiegraad van 80 procent. “Die zal op de meeste plaatsen in ons land worden gehaald, al ligt dat voor Brussel wel wat moeilijker”, klinkt het. Volgens Van Ranst zullen er nog veel campagnes georganiseerd moeten worden om ook de Brusselaars aan te zetten in groten getale een spuitje te halen.

LEES OOK. Vzw Viruswaanzin dient klacht in tegen Marc Van Ranst

“Pauze nodig”

Ook bij ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro houden ze hun hart vast. “We zien een gunstige evolutie in de ziekenhuizen en we zien een heel snelle vaccinatiecampagne, maar plots gaat het wel heel snel”, zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. “Ik ben redelijk bezorgd.”

“We hebben nog niet de evaluatie gemaakt van de versoepelingen die net ingegaan zijn”, aldus Cloet. “Ik dacht dat men beslissingen zou nemen op basis van dalende cijfers, in plaats van data aan te kondigen. Ik pleit voor behoedzaamheid. Nu heb ik de indruk dat momenten zijn vastgelegd waarbij heel veel zaken worden aangekondigd. Het gaat mij niet over wat mag of niet mag, het gaat over wat goed is voor de volksgezondheid.”

Margot Cloet. ©  BELGA

De drempelwaarde van maximaal 500 patiënten op intensieve zorg voor de versoepelingen doorheen de zomer, vindt Cloet “het absolute minimum”. Liever had ze de drempel op 300 gehad. “Er zijn 2.000 bedden en de normale activiteit rond deze tijd is 1.700. Bij 2.000 zit het vol. Er moet ook personeel beschikbaar zijn”, legt ze uit. “We horen van veel ziekenhuizen dat het goed zou zijn moest er een pauze komen voor het personeel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer