Direct naar artikelinhoud
NieuwsIndia

Onderzoek naar 18 ‘doodgebliksemde’ olifanten in India

Onderzoek naar 18 ‘doodgebliksemde’ olifanten in India
Beeld AFP

De dood van zeker achttien ‘door de bliksem getroffen’ olifanten in de Indiase deelstaat Assam wordt nader onderzocht door de autoriteiten en natuurbeschermers. De dood van zoveel olifanten tegelijk in een natuurpark wordt door milieubeschermers als verdacht beschouwd. De dieren zouden woensdagavond laat in het woud in de streek van Nagaon zijn getroffen tijdens noodweer.

Het beheer van het natuurpark heeft bliksem als doodsoorzaak genoemd, maar een ploeg dierenartsen en natuurbeschermers is vandaag naar het ‘massagraf’ in het woud gegaan om autopsie uit te voeren. Sommigen vrezen dat de dieren zijn vergiftigd. De laatste jaren zijn er in India, ook in deze streek, steeds vaker botsingen tussen mens en olifant waar aan beide zijden doden bij vallen. Het komt vooral omdat mensen dieper doordringen in natuurgebieden waar de Aziatische olifanten in het wild leven.

Het is niet voor het eerste dat olifanten door de bliksem worden gedood. Het hoofd van het natuurbeheer in Assam zei tegen de krant The Hindu dat eerder vijf olifanten in de deelstaat West-Bengalen door blikseminslagen gedood zijn, maar hij vindt achttien tegelijk wel erg veel.

“Het is extreem pijnlijk om de olifanten zo te zien sterven. Maar we moeten wachten op het post-mortemrapport om de exacte doodsoorzaak te kennen”, reageert Parimal Suklabaidya, de regionale minister van Bossen.

In India leven ongeveer 30.000 olifanten. Dat is ongeveer 60 procent van de volledige olifantenpopulatie die in Azië in het wild voorkomt

Dorpsbewoners versieren de overleden olifanten met bloemen.Beeld AFP