Antwerpen krijgt met UCoin zijn eigen digitale munt

Belgisch softwarebedrijf Unbox lanceerde recent met de stad Antwerpen de UCoin, een digitale munt die lokale verkopers een financiële boost moet geven in post-Covid-tijden. De redactie van Business AM had een gesprekje met mede-oprichter Marc Ferlet over hoe UCoin zijn doelen wil bereiken.

‘De essentie van de ‘UCoin’ is het creëren van ‘sticky money‘, geld dat blijft circuleren in de lokale economie. Omdat de coronacrisis een enorme impact heeft gehad op lokale verkopers, is het net nu zo belangrijk dat we dit initiatief de wereld insturen.’ opent Ferlet.

‘De coronapandemie maakt dit concept noodzakelijk maar ook na de crisis zal de ‘UCoin’ blijven verder bestaan’, klinkt het.

Unbox, het bedrijf dat de UCoin ontwikkelt heeft, is een internationaal softwarebedrijf met vestigingen in Antwerpen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Zij willen overheden digitale tools geven om de lokale economie een duwtje in de rug te geven.

Unbox ging een partnership aan met de stad Antwerpen om de munt voor de eerste keer te toetsen aan de realiteit.

Kosteloos

Lokale verkopers kunnen zich in enkele minuten kosteloos inschrijven voor het project.

‘Zo gaat er geen geld verloren en steunt de gebruiker van onze munt indirect het hele financiële ecosysteem in Antwerpen. Al het geld dat wordt uitgegeven in ‘UCoins’ blijft namelijk binnen de Antwerpse economie.’ vertelt een trotse Ferlet.

Om de lancering van de UCoin kracht bij te geven, deelde de Stad Antwerpen ‘UCoins’ uit aan 16.000 stadsmedewerkers. Zij kregen elks 300 euro aan ‘UCoins’ om uit te geven in lokale handel- of horecazaken.

Toekomstplannen

Op dit moment is Antwerpen dus de eerste en enige stad waar de digitale munt gebruikt zal worden. Toch is het de bedoeling om de UCoin ook elders te introduceren. Er is interesse in het binnen- en buitenland om de ‘UCoin’ ook te implementeren.

‘We merken dat andere steden dit soort concept ook echt nodig hebben. De huidige coronacrisis heeft nog maar eens bewezen hoe belangrijk het is om de lokale economie een hart onder de riem te steken,’ klinkt het.

‘Het doel van de Ucoin is het digitaal transformeren van klantengedrag en het motiveren van koopgedrag waar iedereen voordelen aan heeft. We willen ook 100 procent transparant werken en garanderen dat er geld blijft circuleren in de lokale economie,’ besluit Ferlet.

Geen cryptomunt

Een UCoin is ongeveer 1 euro waard. De munt is ook intrinsiek gelinkt aan de waarde van de euro. Hoewel ‘UCoin’ een digitale munt is, kunnen we het zeker geen cryptomunt noemen. Je kan namelijk de munt niet verhandelen of ermee speculeren.

‘Op dit moment zijn er veel meer mogelijkheden om met UCoin te betalen in Antwerpen dan met Bitcoin,’ weet Ferlet nog.

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen.

Meer