Direct naar artikelinhoud
NieuwsHomofobie

Politiek en religies maken statement tegen homofobie

Vandaag is Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.Beeld ANP

In het Vlaams Parlement is zopas een verklaring tegen homo- en transfobie voorgesteld. Daarin scharen de partijen N-VA, CD&V, Open Vld, Vooruit en Groen zich samen met de erkende religies en verschillende levensbeschouwingen achter een tekst waarin elke vorm van intimidatie, discriminatie en geweld wordt veroordeeld.

Vandaag is Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (afgekort IDAHOT). In ons land durft anno 2021 ruim 60 procent van de holebi’s en transpersonen zichzelf niet te zijn in publieke ruimtes uit angst om bedreigd te worden. Daarom vermijdt één op drie holebi’s bepaalde plaatsen. Twee op de drie holebi’s zijn bang om hand in hand met hun geliefde op straat te lopen, uit angst voor verbaal of fysiek geweld. Uit onderzoek van onder meer UGent blijkt dat één op vijf van de jonge jongens aangeeft tegen gelijke rechten voor holebi’s te zijn.

In maart, meteen na de aankondiging van het Vaticaan dat homoseksualiteit nog steeds “een zonde” is, werden vertegenwoordigers van de verschillende religies en geloofsgemeenschappen in Vlaanderen uitgenodigd voor een dialoog over homoseksualiteit en de rol van religie in het Vlaams Parlement. Achter de schermen werd daar de laatste weken gewerkt aan een gezamenlijke verklaring tegen homo- en transfobie. Iets wat tijdens de vorige regeerperiode niet lukte. In 2017 moest toenmalig minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zich tevreden stellen met een charter waarin onder meer het respect voor de vrije partnerkeuze werd aangehaald.

Bonny

Dit keer ondertekenen vertegenwoordigers van de rooms-katholieke kerk, de protestants-evangelische eredienst, de anglicaanse kerk, de orthodoxe kerk, de israëlitische eredienst, de islamitische eredienst, de Boeddhistische Unie en de vrijzinnig humanisten een tekst. Daarin staat  “dat elke mens gelijkwaardig is” en dat “discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit niet getolereerd wordt”. Er wordt hierbij verwezen naar het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en naar het charter met de Vlaamse regering uit 2017. Voor de katholieke kerk engageert bisschop Johan Bonny zich. Hij had in maart kritiek op de beslissing van het Vaticaan om homoseksualiteit als een zonde te aanzien. Voor de islamitische eredienst ondertekenden Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexecutieve en Khalid Benhaddou van het Platform Vlaamse Imams.

De verklaring werd zopas voorgesteld in het parlement. “Ik ben heel blij met het engagement van de levensbeschouwingen om het thema van seksuele oriëntatie en genderidentiteit onder de aandacht te willen brengen, met respect voor de eigenheid van iedere religie. Voor het eerst zeggen alle levensbeschouwingen zonder omwegen te willen fungeren als een veilige haven voor zoekende mensen van de lgbtqi+-gemeenschap”, aldus Lorin Parys (N-VA). “Dit is voor iedereen van welke geloofsovertuiging dan ook, die twijfelt of je een goede gelovige en homo kan zijn.”