Direct naar artikelinhoud
AchtergrondKlopjacht Limburg

Gezochte militair staat op OCAD-lijst. Wat betekent dat?

Agenten op zoek naar de voortvluchtige militair.Beeld Photo News

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bevestigt dat Jurgen Conings al langer in het vizier was van onze veiligheidsdiensten. ‘Zijn naam staat op de OCAD-lijst’, verduidelijkt hij. Dat is een databank die ooit voor Syrië-strijders in het leven werd geroepen, maar nu extremisten van alle strekkingen bevat.

Op de zogenaamde OCAD-lijst staan extremisten die een potentieel gevaar voor de veiligheid vormen. Ze werd in het leven geroepen in 2013, toen België geconfronteerd werd met het fenomeen van Syrië-strijders. Bedoeling was om informatie over hen te kunnen delen met alle veiligheidsdiensten, ook als ze nog niet officieel van strafbare feiten werden verdacht.

In 2018 begon het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) ook extremisten van andere strekkingen op te nemen in wat toen officieel de Gemeenschappelijke Gegevensbank (GGB) ging heten. Van het zevenhonderdtal namen die ze momenteel bevat, is de overgrote meerderheid nog altijd jihadist. Maar er staat nu ook een vijftigtal rechts-extremisten en een vijftiental links-extremisten op.

Terroristenlijst

Dat er ook vaak gesproken wordt van ‘terroristenlijst’ betekent niet dat alle namen op de lijst van regelrechte aanslagplannen worden verdacht. Zo zijn de rechts-extremisten ongeveer evenredig verdeeld over twee categorieën: de zogenaamde ‘haatpropagandisten’, van wie onze veiligheidsdiensten aanwijzigingen hebben dat ze anderen op een extremistisch pad proberen te krijgen, en de ‘potentieel gewelddadige extremisten’, van wie wel wordt gevreesd dat ze gewelddaden kunnen begaan in naam van hun gedachtegoed.

In februari onthulde Het Laatste Nieuws nog dat er ook een trouwe militant van Schild & Vrienden op de lijst staat: Stijn L. (26) uit Halle, die na een doortocht bij het Belgisch leger ook in het Franse Vreemdelingenlegioen gezeten heeft. Hij volgde militaire trainingen bij daarin gespecialiseerde bedrijven in Polen en Servië en pronkt op sociale media met een opvallende nazitattoo.

Namen geschrapt

Juridische gevolgen heeft een notering in de Gemeenschappelijke Gegevensbank niet. De lijst wordt ook regelmatig geëvalueerd en als er geen recente aanwijzingen zijn dat iemand een risico vormt, kan diens naam ook weer worden geschrapt. Zo stonden er op het hoogtepunt in 2015 bijvoorbeeld om en bij de 900 ‘foreign terrorist fighters’ op genoteerd – Syrië-strijders, zeg maar – terwijl er dat intussen nog maar een vijfhonderdtal is.