© Shutterstock

Waarom je bijna verplicht bent om je kind constant te vertroetelen

Een aantal hedendaagse opvoedingstechnieken en -overtuigingen gaan ervan uit dat ouders hun kind niet té veel aandacht mogen geven. Omdat het dan verwend wordt. Maar een nieuwe wetenschappelijke studie spreekt dat volledig tegen: “Vertroetel je kind zoveel je kan”.

vtvn

De studie werd onlangs gepresenteerd op een symposium aan de Amerikaanse University of Notre Dame. “De levenskwaliteit van onze jeugd gaat erop achteruit, zeker in vergelijking met 50 jaar geleden”, stelt professor in de psychologie Darcia Narvaez, die het onderzoek leidde. “Daarvoor zorgen verkeerde praktijken in de hedendaagse opvoeding, zoals een kind isoleren in zijn of haar kamer, het niet te snel willen reageren op een huilende baby en het steeds minder geven van borstvoeding.”

In de Verenigde Staten geven nog maar 15% van alle jonge moeders borstvoeding, terwijl kinderen steeds meer tijd doorbrengen in autozitjes, kinderwagens en Maxi-Cosi’s, in plaats van effectief vastgehouden te worden door een van de ouders. En dat terwijl steeds meer koppels scheiden, waardoor gezinnen uit elkaar vallen.

Positieve effecten

Dit alles heeft een grote impact op de ontwikkeling van een kind, aldus de studie. Borstvoeding geven, snel reageren op een huilbui, verschillende mensen die zorg dragen voor het kind enzovoort, zorgen voor een betere hersenontwikkeling. Dat heeft dan weer een positief effect op de persoonlijkheid, morele ontwikkeling en fysieke gezondheid.

Narvaez en zijn team lichtten daarbij het voorbeeld uit van de manier waarop er gereageerd wordt op een huilende baby. Het kind niet laten uithuilen, heeft een positief effect op de ontwikkeling van de bewustwording, terwijl zachte aanrakingen de reactie op stress en empathie beïnvloeden. Ook wordt duidelijk dat buiten spelen (en dus niet binnen voor de TV of een computer) goed is voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden en het intomen van agressie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer