©  Jan Van der Perre, rr

Hassan Aarab (CD&V) neemt ontslag na ophef rond Israëlische vlag: “Ik ben geen antisemiet”

Deurne -

Hassan Aarab, CD&V-districtsraadslid in Deurne, heeft zijn ontslag ingediend bij CD&V na de ophef die ontstaan was over een post op Facebook waarin hij een nazivlag postte onder een foto van de Israëlische vlag. “Ik vind het vreselijk dat de Joodse gemeenschap zich gekwetst voelt, maar zo gekwetst voel ik mij ook bij het zien van de Israëlische vlag”, reageert Aarab. “Ik ben geen antisemiet.”

Jan Stassijns

“Ik hou van jouw vlag net als jij van deze vlag houdt.” Met deze zin, aangevuld met een foto van een nazivlag, heeft Hassan Aarab, CD&V-districtsraadslid in Deurne, opnieuw voor ophef gezorgd op sociale media. Hij postte die reactie onder een foto van de Israëlische vlag waarin de auteur zijn trots voor die Israëlische vlag in de verf zette.

 ©  rr

Het Forum der Joodse Organisaties reageert verbolgen. “Er is niets erger dan Joden te vergelijken met nazi’s”, stelt woordvoerder Hans Knoop. “Dit is puur antisemitisme. Wil CD&V een fatsoenlijke, respectvolle partij blijven, moet ze zich ontdoen van Hassan Aarab als lid. We vragen CD&V niet om zijn ontslag – dat is een interne kwestie waar wij ons niet in moeten mengen – maar ik ga ervan uit dat de partij dit niet gedoogt. Of we een klacht indienen tegen de man zal afhangen van de reactie van CD&V.”

Post verwijderd

Zover zal het dus niet komen, want Aarab heeft vrijdagavond zelf zijn vertrek bij CD&V aangekondigd na een gesprek met de voorzitter van de Antwerpse CD&V-afdeling, Jan Braeckmans. Hij stopt ook als districtsraadslid in Deurne. “Ik hou de eer aan mezelf, omdat ik CD&V niet in diskrediet wil brengen of meesleuren in deze spijtige situatie”, zegt Aarab. “Ik heb de post intussen ook verwijderd.”

Volgens Aarab zelf is zijn bericht niet haatdragend en zeker niet antisemitisch. “Ik ben geen antisemiet”, zegt Aarab. “Ik zeg ook niet dat wat er zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelde vergelijkbaar is met de situatie vandaag in het Midden-Oosten. Ik ben geen Palestijn, ik heb Marokkaanse roots. Maar als de Israëli’s staan te dansen als de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem in brand staat, dan raak je mij en alle moslims wereldwijd. Dat is provoceren. De Israëlische vlag kwetst mij even hard als de nazivlag de Joden kwetst. Dat is het punt dat ik wil maken. Als je op Facebook de Israëlische vlag ophemelt, keur je de acties van Israël goed waarbij het Palestijnse volk het slachtoffer is. Wat daar aan de hand is, is walgelijk en kan ik niet zomaar laten passeren. Ik vind het vreselijk dat de Joodse gemeenschap zich gekwetst voelt, maar zo gekwetst voel ik mij ook bij het zien van de Israëlische vlag.”

Niet eerste voorval

Het is niet de eerste keer dat Aarab zich de woede van de Joodse gemeenschap op zijn nek haalt. In 2014 kwam hij al eens in opspraak, ook toen het Palestijns-Israëlisch conflict oplaaide. Toen plaatste hij volgend bericht op Facebook: “Volgens mij hebben de Duitsers destijds met opzet niet alle Joden omgebracht, zodat wij nu wel beseffen waarom hij (Hitler, red.) de Joden aan het uitroeien was.”

LEES OOK: Ophef rond anti-Joodse uitspraak van CD&V’er

Hassan Aarab, districtsraadslid voor CD&V in Deurne. © Jan Van der Perre

Aarab excuseerde zich toen voor die uitspraak en stelde toen zijn lidmaatschap ter beschikking van de partij, die zijn lidkaart onmiddellijk introk. Het is dus de tweede keer dat Aarab vertrekt bij CD&V na een controversiële post op sociale media. “Het klopt dat hij destijds zijn excuses heeft aangeboden”, zegt Hans Knoop. “Dan ga je er toch van uit dat het oprecht en te goeder trouw gebeurt. Maar met wat hij nu doet, blijkt dat zijn excuses toen niet oprecht waren en hij zich alleen excuseerde om zichzelf in veilig vaarwater te brengen. Hij blijft zich schuldig maken aan deze diep kwetsende opmerkingen en blijft haat uiten tegenover Joden en Israël.

LEES OOK: Joodse organisaties dienen klacht in tegen CD&V’er Aarab

N-VA-Kamerlid Michael Freilich. ©  BELGA

“Not done”

Michael Freilich, Kamerlid voor N-VA en oud-hoofdredacteur van Joods Actueel haalt scherp uit naar Aarab. “Dit zijn strafbare feiten”, zegt hij. “Hij zet aan tot haat. Iedere vergelijking tussen nazi’s en Joden is antisemitisch. Het nazisme was een ideologie van haat met als doel zo veel mogelijk Joden te doden. Zo gaat Israël niet om met de Palestijnen. Ik begrijp dat de situatie in het Midden-Oosten hem raakt, maar we moeten het debat op een respectvolle manier aangaan. Persoonlijk ben ik diep bedroefd. Ik ben in 2014 met Aarab in gesprek gegaan. Hij heeft zich toen geëxcuseerd en een bezoek gebracht aan de Kazerne Dossin in Mechelen. Iedereen verdient een tweede kans, maar dit kunnen we als maatschappij echt niet aanvaarden.”

Jan Braeckmans, voorzitter van de Antwerpse CD&V-afdeling, zat vrijdagavond dus samen met Aarab. Ook met nationaal voorzitter Joachim Coens heeft Braeckmans contact gemaakt. “Het gebruik van of een vergelijking met nazisymbolen is not done”, benadrukt Braeckmans. “Daar kunnen we als partij geen begrip voor opbrengen.”

Jan Braeckmans, voorzitter van de Antwerpse CD&V-afdeling. © Robbie Depuydt

LEES OOK: CD&V-lid excuseert zich voor anti-joodse uitspraken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen