Direct naar artikelinhoud
DM ZaptBerend Jan Bockting

‘Army of the Dead’: probeer eens te sympathiseren met een hersendode

'Army of the Dead' op Netflix.Beeld AP

Berend Jan Bockting zet de blik op oneindig. Vandaag: Army of the Dead van Zack Snyder.

Het spectaculaire Army of the Dead biedt hoogst vermakelijk, ongecompliceerd tijdverdrijf. Qua pulpplot kunnen weinig films tippen aan het vrolijk stemmende niveau dat regisseur, scenarist en cameraman Zack Snyder (Batman v Superman: Dawn of Justice, Wonder Woman 1984, Watchmen) bereikt met deze film: een militair konvooi met geheime lading (een beresterke zombie) rijdt onder de rook van Las Vegas frontaal op een vrolijk pasgetrouwd stel; de zombie ontsnapt, bijt stevig om zich heen en transformeert in hoog tempo de volledige stad tot ondode enclave.

Pas dan beginnen de openingstitels, in de felst denkbare neonkleuren, en zien we hoe op de tonen van ‘Viva Las Vegas’ de volledige Strip wordt gebombardeerd, een gezombificeerde Elvis incluis. Vervolgens wordt de stad ommuurd met gestapelde zeecontainers, komt er een quarantainezone en maakt de overheid een plan om de hele bende binnen afzienbare tijd naar de vergetelheid te nuken. “Hadden ze in de jaren 90 al moeten doen”, aldus een personage in dit feest der onzin.

Army of the Dead belandt ten slotte bij Scott, een door de charmante spierbundel Dave Bautista gespeelde ex-zombiebestrijder die rust zoekt als kok in een eetcafé, maar toch wordt verleid tot een laatste zombiegerelateerde klus: hij mag een team samenstellen om een onbevattelijk grote som geld uit een kluis op de bovenste verdieping van een casino te stelen, in het epicentrum van Zombiestad, vlak voor de bom valt.

Actie-horror-zombie-heistfilm Army of the Dead is een spectaculaire blockbuster met een handvol moddervette knipogen naar de tijd waarin we leven, die er desondanks vooral op uit is om zijn publiek die tijd even te doen vergeten. Een film waarin de Amerikaanse actiestilist Snyder na een decennium vol – soms onderschatte – superheldenzwaarmoedigheid (Justice League) zijn grote visuele talent aanwendt om domweg plezier te maken, zoals hij dat deed in het begin van zijn filmcarrière, met zijn verder niet aan deze film verbonden debuut Dawn of the Dead. Toonbeeld van die herontdekte uitbundigheid in Army of the Dead is een gevecht met een zombietijger dat herinneringen oproept aan de berenaanval op Leonardo DiCaprio in The Revenant.

Snyder voorziet zijn pretfilm zelfs van iets wat je een ziel zou kunnen noemen: een aantal zombies is voorzien van een soort bewustzijn, waardoor je wordt uitgenodigd om op enkele momenten zelfs met het vermeend hersendode kwaad te sympathiseren.

Army of the Dead is nu te bekijken op Netflix.