Kosovaarse Djellza mag jaar langer in ons land blijven

Djellza, het zestienjarige Kosovaarse meisje uit Mechelen dat vlak voor haar gedwongen uitwijzing onderdook, heeft een verblijfsvergunning voor een jaar gekregen. Die kan bovendien onder bepaalde voorwaarden verlengd worden, melden haar advocaat en voogd vrijdagavond.

wver

Het gaat om twee voorwaarden, verduidelijkt Brecht De Schutter, de advocaat van Djellza. “De verblijfsvergunning wordt verlengd als ze kan aantonen dat ze naar school blijft gaan en geen steun ontvangt van het OCMW”, aldus de advocaat.

Hij verwacht dat, zolang de voorwaarden vervuld blijven, de verblijfsvergunning een aantal keer met een jaar zal worden verlengd alvorens Djellza definitief kan blijven. “Dat is de gebruikelijke gang van zaken.”

De advocaat benadrukt dat Djellza, die bij een opvanggezin woont, op dit ogenblik zelf geen verdere verklaringen wenst af te leggen.

De situatie van de 16-jarige Djellza beroerde vorige zomer ons land. Het tienermeisje, dat in Vlaanderen opgegroeide, werd begin augustus plots samen met haar vader opgepakt. Ze werden naar een instelling in Zulte gebracht in afwachting van haar repatriëring naar Kosovo, een land dat ze niet kent, waar ze de taal niet spreekt. Haar broer zat in de gesloten instelling van Merksplas.

Maar voordat ze met haar vader op het vliegtuig naar Kosovo gezet kon worden, verdween ze uit het opvanghuis waar ze verbleef en dook ze onder.

Criminele broers

© jhs

Djellza werd zo slachtoffer van haar ouders die al jarenlang illegaal in ons land verbleven. En van haar broers. Die hebben alle drie een waslijst met pv’s achter hun naam, onder meer voor zware diefstal, drugs en afpersing. Toen een van hen begin juli toevallig tegen de lamp liep bij een controle op straat, besloot de Dienst Vreemdelingenzaken om werk te maken van de uitwijzing van het gezin.

De ouders, uitgeprocedeerde asielzoekers, beslisten om in september vrijwillig naar Kosovo terug te keren. Djellza, die zelf nooit in Kosovo woonde, ging niet mee. Ze meldde zich aan als niet-begeleide minderjarige vreemdeling bij de Dienst Voogdij, en kreeg een voogd toegewezen. De advocaat benadrukt dat Djellza op dit ogenblik zelf geen verdere verklaringen wenst af te leggen in de pers.

Begin oktober bevestigde staatssecretaris Theo Francken dat Djellza een aanvraag had ingediend om als niet-begeleide minderjarige vreemdeling in ons land te kunnen blijven. “Ze heeft verklaard dat haar ouders het land hebben verlaten en dat ze hier dus alleen verblijft”, luidde het toen op het kabinet van Francken. “Er is een voogd aangesteld die Djellza zal opvangen. Die moet samen met het meisje en de Dienst Vreemdelingenzaken op zoek gaan naar een duurzame oplossing voor Djellza. Dat kan in België zijn, maar evengoed in Kosovo.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen