Vlaams Belang voert actie op Mechelse Grote Markt en ontrolt spandoek ‘Stop islamisering’

Verschillende parlementsleden van Vlaams Belang hebben woensdagavond actie gevoerd op de Mechelse Grote Markt. De actie kwam er naar aanleiding van een uitspraak van de Mechelse rechtbank eerder op de dag. Vier leden van de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost werden er tot zes maanden cel veroordeeld omdat ze een spandoek hadden getoond met de tekst ‘Stop Islamisering’.

Theo Derkinderen

Onmiddellijk na de uitspraak lieten verschillende prominenten van Vlaams Belang al weten niet akkoord te zijn met de uitspraak van de rechtbank. Daarom kwamen ze woensdagavond samen op de Grote Markt en ontrolden ook een spandoek met de tekst ‘Stop islamisering’ en ‘Stop censuur’.

LEES OOK: Zes maanden cel voor leden van Voorpost omdat ze spandoek met ‘stop islamisering’ tonen

Naast voorzitter Tom Van Grieken waren onder meer Filip Dewinter, Dries Van Langenhove, Gerolf Annemans, Barbara Pas en Guy D’haeseleer aanwezig. Volgens de partijleden is door de uitspraak van de rechtbank het recht op actievoeren en vrije meningsuiting flink aangetast.

 ©  JHS

“Dit is zonder twijfel een van de meest zorgwekkende dingen die ik tijdens mijn politieke loopbaan heb mogen meemaken”, reageerde voorzitter Tom Van Grieken. “Het ultragevaarlijke precedent dat hiermee wordt geschapen, is moeilijk te overschatten. Het zal op deze manier niet lang duren voordat ook wij geviseerd worden, want wij zijn de partij bij uitstek die ageert tegen islamisering. En wie denkt dat het daarbij zal eindigen, dwaalt. Op deze manier zal iedereen die kritiek heeft op massamigratie en multiculturalisme vervolgd kunnen worden. Maar als je alle dissidente meningen verbiedt, verbied je de democratie.”

“We waarschuwen al jaren voor wat er nu is gebeurd: dat de racisme- en haatwetgeving zou misbruikt worden om legitiem politiek verzet te vervolgen en te bekampen.. Onze kritiek en waarschuwingen voor een ‘gouvernement des juges’ werd weggelachen, maar het hellend vlak is nagenoeg een regelrechte afgrond geworden. Ik wil dan ook een algemene oproep doen aan al mijn collega-parlementsleden en alle partijvoorzitters: willen jullie dan werkelijk dat het strafbaar is om tegen islamisering te zijn en dat te uiten? Zo ja, zeg dat dan eindelijk eens eerlijk en luidop. Zo nee, besef dan dat het de volledig verkeerde kant uitgaat en grijp mee in.”

De politie was discreet aanwezig. “Ik ben er niet op uit om opgepakt te worden”, zei Tom Van Grieken bij aanvang van de actie. “Maar we gaan wel het bewuste spandoek ontrollen. We hebben recht om onze mening te uiten. Zonder dat we iemand kwaad doen.”

LEES OOK: Bart De Wever niet eens met veroordeling van Voorpost-leden: “Een mening breng je niet voor de rechtbank”

 ©  JHS

 ©  JHS

 ©  JHS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen