Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenBlind gekocht

Ex-deelnemers van ‘Blind gekocht’ en ‘Waar voor je geld?’ getuigen: ‘We zijn toen van onze stoel gevallen’

Ex-deelnemers van ‘Blind gekocht’ en ‘Waar voor je geld?’ getuigen: ‘We zijn toen van onze stoel gevallen’
Beeld Rebecca Fertinel

De immomarkt is vandaag een ramp. Huizen worden puur op basis van foto’s verkocht, of er wordt ver boven de vraagprijs geboden. Dan is deelnemen aan Blind gekocht en Waar voor je geld? misschien nog niet zo’n slecht idee. Of toch? We vroegen het aan wie de gok al waagde.

Linda (46) verloor haar appartement in de gasramp op de Antwerpse Paardenmarkt. Na lang zoeken schreef ze zich in voor Blind gekocht

“Drie jaar heb ik naar een geschikt pand gezocht en dat ging met ­vallen en opstaan. Op een gegeven moment zat ik op elke immo-website en werd het bijna een fulltime job om afspraken te regelen en ­huizen te bezoeken. Een paar weken hield ik dat vol en dan moest ik bij wijze van spreken weer even op adem komen.

“Af en toe viel ik op een pareltje in een leuke buurt en bood ik zelfs de vraagprijs om meer kans te hebben, maar dan bleek dat er soms al met 50.000 euro was overboden. Daar werd ik echt emotioneel van.

Linda had een budget van 400.000 euro voor een nieuwe woning voor haar en zoontje Daan. Ze betaalde 375.000 euro.Beeld Rebecca Fertinel

“Uiteindelijk heb ik gigantisch veel panden bezocht, zelfs huizen die volledig gerenoveerd moesten worden, maar het lukte niet om iets te vinden. Soms leek het even raak, maar als ik dan een tweede keer met vrienden wilde gaan ­kijken, was het alweer verkocht. De vastgoedmarkt in Antwerpen gaat razendsnel. Ik had gehoopt dat er door corona veel panden zouden vrijkomen, maar dat bleek totaal niet het geval. Een goede vriend heeft me dan een beetje gepusht om mee te doen aan Blind gekocht, omdat hij wist dat ik al zo lang aan het zoeken was.

“Het voordeel van dat ­pro­­gramma is dat er een beslissing voor jou wordt genomen. De ­keuzestress valt dan weg. Ik had er wel vertrouwen in dat ik goed terecht zou komen. Van eerdere seizoenen wist ik dat je in dat programma meestal geen kat in een zak koopt. Wel was ik er bang voor dat het uiteindelijk een huis buiten Antwerpen zou worden. Ik wou echt in de stad ­blijven omdat al mijn vrienden daar wonen. Bovendien had ik inmiddels ook mijn beide ouders verloren.

Video wordt geladen...

“Mijn eisenpakket was niet zo groot: een mooie tuin, veel licht­inval, een ruim gevoel, ingebouwde kasten... Die laatste wens is niet ingewilligd, maar de rest wel, al wil ik nog wat kleine aanpassingen doen. De toegang tot het terras vergroten bijvoorbeeld, en rolluiken voor mijn slaapkamer installeren. Maar ik ben heel tevreden met hoe het is opgeleverd. Mijn zoon en ik voelen ons hier thuis, elke ochtend worden we blij wakker. Ik kijk zelfs uit op een park, dat geeft een goeie vibe.

“Meedoen aan Blind gekocht was een van de beste beslissingen in mijn leven. Ik zou het zo opnieuw doen. Net voor we verhuisden, dacht ik: als we er niet gelukkig worden, verkoop ik het na een jaar of twee gewoon. Nu denk ik daar totaal niet meer aan. Ik ben zelfs voor het eerst in mijn leven echt fier op waar ik woon. En dat is fantastisch.”

Lien (33) en René (31) deden mee aan Waar voor je geld?, waarbij ze een week konden gaan ‘proefwonen’ in een huis

René: “We hebben uit pure ­noodzaak meegedaan aan Waar voor je geld? Ons coachingbedrijfje is in een jaar tijd zo gegroeid, dat we al snel te weinig plaats hadden in onze huidige woning.”

Een huis met ruimte voor hun personal coaching, voor maximaal 550.000 euro: de zoektocht van Lien en René is erg specifiek en verloopt daarom ook moeizaam.Beeld Rebecca Fertinel

Lien: “We wonen hier enorm graag, maar een grotere coachingruimte en een aangepaste keuken hebben we echt nodig. We zijn intussen al een half jaar op zoek naar een gepaste locatie. Niet dat we elke week een huisbezoek ­hebben, want het aanbod is ­jammer genoeg niet zo groot.”

René: “Wat we zoeken, is ook niet zo evident.”

Lien: “Bovendien wonen we hier gezellig en graag, dus ligt de lat voor een nieuwe woning hoog.”

René: “Sinds corona zijn de vraagprijzen ontploft. Vaak krijg je te maken met een prijs die weliswaar iets lager ligt dan de geschatte prijs, maar dan nodigt het immokantoor zo veel bezoekers uit dat de uiteindelijke verkoopprijs tienduizenden euro’s hoger ligt. Leuk voor de verkoper, maar als je dringend op zoek bent, is dat wel even slikken.”

Lien: “Meestal moet je ook op amper een dag beslissen over je toekomst, dat vind ik moeilijk. Het voordeel van onze deelname was dat we panden te zien kregen waar we zelf nooit aan gedacht zouden hebben. En dat we een week lang de tijd kregen om het door ons gekozen huis uit te proberen, was natuurlijk ook super.”

René: “Dat was inderdaad mooi meegenomen. Want je kunt snel verliefd worden op een locatie, de praktijk valt toch vaak anders uit. We hebben mooie huizen te zien gekregen, maar ze waren geen van alle helemaal wat we wilden. Of er moest nog stevig verbouwd worden, waardoor het te duur werd.”

Video wordt geladen...

Lien: “Het huis dat we kozen om uit te proberen, en waarvan we op voorhand niet wisten waar het zich bevond, bleek net iets te ver van mijn werk te zijn. Dat vond ik een afknapper. Het lag ook gewoon te ver van onze leefwereld.”

René: “Het was dus al bij al niet zo moeilijk om te beslissen dat we het niet zouden kopen.”

Lien: “Maar het werd toch een positieve ervaring. Zo hebben we geleerd wat we echt willen en vooral wat we níét willen. We weten nu zeker dat het voor ons allebei belangrijk is om in de buurt te blijven van waar we nu wonen. Kortom, het was fijn om deel te nemen en we zijn blij met de kans die we kregen. We zijn zeker niet ontgoocheld terug naar ons huis gegaan.” 

Sandra (45) en Michael (45) vonden vorig jaar na lang zoeken eindelijk hun huis dankzij Blind gekocht

Michael: “We waren zeker al vier, vijf jaar aan het zoeken voor we op televisie kwamen. Maar de meeste panden die we op het oog hadden waren al verkocht voordat we ze konden bezichtigen. Het liefst wilden we in de Druivenstreek wonen en daar is het aanbod gewoon niet zo groot. Dat was frustrerend, soms waren we er van ’s morgens tot ’s avonds mee bezig. We zaten op Facebook echt te wachten tot er nieuwe eigendommen opdoken en hadden ons al op duizenden nieuwsbrieven geabonneerd. (lacht)

Gezocht: een huis met twee kinderkamers, voor zoon Gabriel en voor Isaura, het dochtertje van Michaels overleden zus. Hun budget: 500.000 euro. Uiteindelijk betaalden ze 445.000 euro.Beeld Rebecca Fertinel

“We hebben ons dan maar ingeschreven voor Blind gekocht. Uit wanhoop is een groot woord, maar we voelden wel dat we iets anders moesten proberen.

“Het grote pluspunt was dat alle verbouwingen voor ons geregeld werden, en dat op nauwelijks twee maanden tijd. We zijn momenteel zelf werken aan het uitvoeren en dan besef je: al die kopzorgen níét hebben, dat is goud waard.

“Het lijkt allicht vreemd dat iemand anders een huis voor je kiest, maar achteraf bleek dat net heel goed te werken. Wel zijn we van onze stoel gevallen toen ons werd verteld dat ze ons droomhuis nooit zouden vinden. Dat was flink schrikken. We dachten eerst dat ze een dramatisch effect wilden uitlokken, maar ze meenden het echt. Gelukkig is het toch nog anders gelopen.

“We hadden duidelijke eisen: een modern huis met veel licht­inval en grote ruimtes. Licht en ruimte kregen we inderdaad, maar dat het een fermette bleek te zijn, viel ons echt tegen. Zeker omdat ik een presentatie van 35 pagina’s had gemaakt over hoe wij ons toekomstige huis zagen. Daar had ik dagen aan gewerkt, want ik wilde echt dat de boodschap goed over zou komen.

Video wordt geladen...

“Uiteindelijk zijn we zeer ­tevreden met wat ze gedaan hebben. We waren ook heel verrast door de grootte van het terrein – dat was een ongelooflijke meevaller.

“Wel hadden we de vensters graag vervangen gezien, maar dat kon om budgettaire redenen niet. Dus voeren we die werken nu uit, om het huis een meer moderne look te geven. Het ziet er stilaan heel goed uit. Er komt nog een ­terras en de voordeur wordt aangepast, we hebben dus nog wel wat op de planning staan.

“Vreemd genoeg denken veel mensen dat we het huis verkocht hebben, maar dat is echt niet het geval. Integendeel, we zijn er een nog mooiere droom van aan het maken dan het al was.”

Nadat Anja (38) en Filip (32) jaren in het buitenland woonden, zochten ze een huis op maat via Waar voor je geld?

Filip: “We woonden tot twee jaar geleden in Lanzarote, daarna zijn we weer in onze oude woning in België getrokken. Maar we misten de ruimte die we in Spanje hadden, zeker omdat we met twee waren vertrokken en met vier zijn teruggekomen.”

Na vijf jaar Lanzarote terug thuis, met twee kinderen extra, en bijgevolg een gebrek aan kamers.Beeld Rebecca Fertinel

Anja: “Lanzarote is een vruchtbaar eiland. (lacht) Het viel ons zwaar om na vijf jaar weer terug in Deurne te zijn, vooral omdat we in Spanje in een rustig vissersdorpje woonden.”

Filip: “Zodra we terug waren, zijn we beginnen zoeken, maar we weten nog altijd niet zo goed waar we precies willen wonen. We wilden onze ogen bij wijze van spreken laten opentrekken, daarom hebben we besloten om aan het programma mee te doen”

“Anja: We hadden voordien al een aantal panden bezocht en we hadden er een paar gevonden die perfect bij ons pasten, maar je moet bijna meteen een som geld op tafel kunnen leggen of het lukt niet.”

Filip: “Vroeger kon je een huis nog onder de vraagprijs kopen, nu is het zoals bij een auto: het wordt verkocht vanaf een bepaalde prijs.”

Anja: “Mensen bieden constant tegen elkaar op.”

Filip: “Zodat je onder je budget moet gaan zoeken, maar dan vind je alleen huizen die minder ­voldoen aan je behoeften en dat maakt de zoektocht nog moeilijker. Soms denk ik: hoe kunnen jonge mensen zonder een rijke bomma zich nog een pand veroorloven? De markt is echt oververhit.”

Anja: “Onze blik is wel verruimd sinds onze deelname. We zijn lang op zoek geweest naar een hoeve, maar het nieuwbouwpand dat we in het programma te zien kregen, bleek eigenlijk goed aan te ­sluiten bij onze smaak.”

Filip: “Voor ons is het ook belangrijk om nog te kunnen reizen. Soms denken we: misschien is een mobilhome wel iets voor ons.” (lacht)

Of de zoektocht van Anja en Filip wat opleverde, ontdekt u op 7 juni om 21u35 in Waar voor je geld? op VTM 2. 

Blind gekocht, elke woensdag (20u35) en zondag (19u55) op Play 4.