Direct naar artikelinhoud
AnalyseHoofddoekendebat

En daar is de hoofddoek: Bouchez (MR) dwingt coalitiepartners om kleur te bekennen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.Beeld BELGA

MR-voorzitter Bouchez dwingt de meerderheidspartijen om kleur te kiezen in het debat over de hoofddoek bij de overheid, maar zijn coalitiepartners reageren lauw. ‘Het zal niet tot een stemming komen.’

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) benoemde vorige maand Ihsane Haouach tot regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Over haar kwaliteiten heeft niemand twijfels, maar Ihsane Haouach draagt een hoofddoek en daarom wil de MR haar aanstelling terugdraaien. Dat maakt weinig kans. “De procedure is volledig correct gevolgd”, zegt Jessika Soors, woordvoerder van Schlitz.

Binnen de MR klinkt het dat Ecolo met deze aanstelling de Franstalige liberalen heeft geprovoceerd: “Wij waren als meerderheidspartij niet op de hoogte van deze procedure.” Het is aannemelijker dat het omgekeerd verliep. 

“Als MR-voorzitter Bouchez hier geen lawaai rond had gemaakt, was niemand erover gevallen”, zegt politicoloog Carl Devos. “Dit is door Bouchez aangestoken omdat hij het plan had opgevat om doelbewust de Brusselse discussie te transporteren naar het federale niveau.”

Gordiaanse knoop

In de Brusselse regering zorgt een beslissing over neutraliteit bij de vervoersmaatschappij MIVB wel degelijk voor kopzorgen. De MIVB is een maand geleden veroordeeld tot het betalen van 50.000 euro aan een vrouw met een hoofddoek die tot twee keer toe niet aangeworven werd. 

De Brusselse regering moet nu beslissen of de MIVB in beroep moet gaan, maar dat leidt tot twee onverzoenbare kampen. De Groenen in de regering staan op het Angelsaksische inclusie-standpunt, terwijl de liberalen de Franse laicité verdedigen. Een gordiaanse knoop, die maar niet ontward geraakt.  

“Als de Brusselse regering niet tijdig beslist, is het beroep niet ingediend en zal de MIVB haar reglement moeten aanpassen”, zegt Devos. 

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. 'Neutraliteit zit in wat je doet en niet in wat je draagt.'Beeld Photo News

MR zit in Brussel in de oppositie en kan daar niet wegen op de beslissing. Bouchez heeft echter gezien dat de Brusselse PS niet weet te kiezen. Door het debat naar het federaal niveau te tillen dwingt hij de socialisten om kleur te bekennen. De MR dient daarom een wetsvoorstel in dat uiterlijke tekenen van geloof, politiek, filosofie of overtuiging verbiedt bij openbare diensten en besturen. Woensdag moest de partij de basistekst nog afwerken.

Devos: “Ik geloof niet dat het tot een effectieve stemming zal komen, maar hij lokt zijn tegenstrevers in het debat en kan ze tot kleur dwingen in televisiedebatten.” 

Van CD&V en de groenen is duidelijk dat ze het wetsvoorstel niet zullen steunen. De Vlaamse liberalen willen eerst het voorstel lezen en dan overleggen binnen Vivaldi. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau die eerder opperde dat er wat te zeggen viel voor een hoofddoekenverbod op school, toont zich nu terughoudend. “Neutraliteit zit in wat je doet en niet in wat je draagt”, zegt hij.

Poll van Paul

Bij de Franstalige socialisten ligt het gevoeliger. Traditioneel is de Brusselse PS tegen de hoofddoek voor ambtenaren, de Waalse PS voor. “Het standpunt daarover loopt nog uiteen en er wordt over gediscussieerd”, zegt de woordvoerder van PS. 

Alhoewel, geen standpunt? Binnen de MR is er leedvermaak omdat PS-voorzitter Paul Magnette dinsdag meedeed aan een poll op de Instagram-pagina van MR. Daarbij duidde Magnette aan dat hij voor een verbod is op levensbeschouwelijke tekenen bij het uitoefenen van een publiek ambt. Foutje, klinkt het bij Magnette. Hij wou doorklikken naar het volgende verhaal op Instagram en heeft zo per ongeluk gestemd. 

Echt bevorderlijk voor de sfeer binnen de regering zijn dit soort akkefietjes niet. Is deze regering een kibbelkabinet, met de MR van Bouchez, die zich eerder ook al scherper toonde voor het federale coronabeleid dan de oppositie?

“Nee, daar zitten we nog lang niet”, zegt Devos, die de term kibbelkabinet uitvond voor de Zweedse regering in 2015. “Zolang de felle discussies plaatsvinden tussen partijvoorzitters en de ministers zelf niet overhoop liggen met elkaar, is dit geen kibbelkabinet.”