© Photo News

Belgische banken KBC en Belfius doorstaan stresstest

Het Italiaanse ­Banca Monte dei Paschi, het Oostenrijkse Raiffeisen, het Spaanse Banco Popular en twee Ierse banken zijn in financiële zin de zwakste van Europa. Dat bleek uit de stresstest van de European Banking Authority (EBA). De Belgische banken die werden getest, KBC en Belfius, deden het daarin wel goed.

In de stresstest werd nagegaan hoe sterk de financiële structuur van 51 Europese banken is, door te analyseren hoeveel kapitaal er overblijft bij allerhande ramp­scenario’s, zoals een zware economische crisis die drie jaar duurt, een sterk stijgende rente of een grote boete.

"De resultaten laten zien dat de banken hun kapitaal de afgelopen twee jaar aanzienlijk hebben versterkt en hun balansen extra hebben gerepareerd", aldus Danièle Nouy, voorzitter van de Raad van Toezicht van de ECB. "De banksector van vandaag is schokbestendiger en is veel beter in staat economische schokken op te vangen dan twee jaar geleden."

Van Overtveld roept op tot waakzaamheid

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert tevreden op de resultaten van KBC en Belfius. In een persbericht zegt van Overtveldt dat hij "met genoegen" vaststelt dat de twee Belgische systemische banken "uitstekend" scoren.

"Het doorgedreven herstructureringsbeleid dat deze banken gevoerd hebben, werpt duidelijk zijn vruchten af", klinkt het. "Zowel de winstgevendheid als de financiële stabiliteit van beide banken oogt sterk. Dat is goed nieuws voor de economie als geheel. Een sterke economie kan niet zonder een gezonde financiële sector."

Toch ziet de minister ook redenen voor waakzaamheid van de regulatoren en van het topmanagement van de banken. "Voor het geheel van de Europese banksector blijkt uit de resultaten van de stresstests duidelijk dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is met het oog op structurele gezondheid. Bovendien ligt de rendabiliteit van de banksector als geheel dezer dagen extra onder vuur. Zo blijft de economische groei zich aarzelend ontwikkelen, terwijl zeer lage en zelfs negatieve rentevoeten wellicht nog een tijd realiteit zullen zijn. Beide fenomenen wegen zwaar door op de winstgevendheid en de solvabiliteit van de banken. De positieve resultaten van de stresstests mogen geen reden zijn om de aandacht te laten verslappen, integendeel zelfs."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer