Direct naar artikelinhoud
NieuwsAsiel en migratie

Denemarken gaat asielcentra opzetten in het buitenland, VN en Europese Unie reageren kritisch

Het wetsvoorstel kwam van premier Mette Frederiksen en haar sociaal-democraten.Beeld REUTERS

Een meerderheid in het Deense parlement heeft een controversiële wet goedgekeurd die asielcentra in andere landen mogelijk maakt. Dat meldt het persagentschap Ritzau.

De wet stelt de autoriteiten in staat asielzoekers naar derde landen te vliegen, waar ze moeten wachten tot hun aanvraag is behandeld. Het voorstel kwam van premier Mette Frederiksen en haar sociaal-democraten, en werd aangenomen met de hulp van de liberale Venstre-partij.

De regering heeft al gesprekken gevoerd met Rwanda, Tunesië, Ethiopië en Egypte, schrijft de krant Jyllands Posten. Overeenkomsten voor de bouw van opvangkampen zijn er nog niet. Personen wier asielaanvraag is goedgekeurd, kunnen er niet op rekenen naar Denemarken te komen. Het plan is dat de betrokkene in het land blijft of wordt overgebracht naar een vluchtelingenkamp van de VN.

‘Niet verantwoord’

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, had de plannen eerder al bekritiseerd. “De asielprocedure en de bescherming van vluchtelingen overdragen naar een ander land buiten Europa is geen verantwoorde, duurzame oplossing. Het is ook in strijd met de beginselen waarop de internationale samenwerking voor vluchtelingen is gebaseerd”, zei Henrik Nordentoft, de vertegenwoordiger van de Noordse en Baltische landen. “De Denen kunnen een domino-effect veroorzaken.”

De Europese Commissie is het daarmee eens. “De externe verwerking van asielaanvragen werpt vragen op over de toegang tot asielprocedures en tot bescherming”, zei een woordvoerder. Hij bevestigde dat deze praktijken niet mogelijk zijn binnen de bestaande Europese regelgeving of de voorstellen voor een nieuw migratiepact die op tafel liggen. Denemarken beschikt over een opt-out voor het Europese beleid op vlak van asiel en migratie.