Onweersbuien slaan toe boven Brussel, nog meer op komst: “20 tot 30 liter per vierkante meter en hagelbollen tot 3 centimeter groot”

De eerste onweersbuien trekken vrijdagnamiddag over Brussel en grote delen van Vlaams-Brabant. Daar bliksemde en donderde het fel en viel de regen met bakken uit de lucht. Later op de dag wordt ook in de rest van Vlaanderen onweer verwacht. De kans op wateroverlast blijft groot en lokaal zullen hagelbollen tot 3 centimeter groot vallen.

Tim Van Roey en Guy Stevens

“We bevinden ons in een atypische situatie. Woensdag en donderdag was er lokaal al flinke wateroverlast, bijvoorbeeld in Gent en Namen”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “Tot de middag blijft het zonnig met mogelijk enkele wolkenvelden. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt ook de kans op onweer toe. Rond drie uur vormt zich een onweer in het Noorden van Frankrijk. Dat gaat via Wallonië geleidelijk richting Vlaanderen opschuiven.”

Een eerste onweerszone is rond 14 uur al over Brussel en delen van Vlaams- en Waals-Brabant getrokken. Daar waren talrijke meldingen van hevige regenval, bliksem en donder. Op de snelwegen aan de westkant van Brussel was aanzienlijke hinder door water op de weg, waardoor onder meer op de E40 in Ternat en de R0 in Huizingen files ontstonden. “Die onweerslijn is iets vroeger dan verwacht op gang gekomen”, zegt Roose. “En nu komt er nog een tweede, die zich aan het vormen is boven Frankrijk. Het is dus nog niet gedaan voor vandaag.”

Wateroverlast en stormschade

Doordat meerdere onweersbuien zich langs een buienlijn voortbewegen, is de kans op wateroverlast groot. “Het is moeilijk te voorspellen waar het meeste overlast zal zijn. Als er net een heftige onweersbui over jou heen gaat, kan er 20 tot 30 liter regen per vierkante meter vallen. Daarom kondigen wij een ‘level 2’ waarschuwing af. Dat betekent dat er een reële kans is op overlast en stormschade.” Ook bij het KMI heeft men code oranje afgekondigd.

LEES OOK. Straks onweer, donder en bliksem: trek de stekkers uit en alle andere dingen die je moet weten (+)

Weerman Frank Deboosere spreekt bij de VRT van een “potentieel gevaarlijke situatie”. Naast heel wat regen voorzien de weermodellen windstoten van 70 tot een lokale 90 kilometer per uur. Omdat de bomen vol in blad staan, kan er stormschade ontstaan. Een lokale bui met hagelbollen tot drie centimeter groot zit ook in de voorspellingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Droge periode

“Na middernacht trekken de buien door naar Nederland. Zaterdag kan het nog regenen, maar het wordt niet onweerachtig. Vanaf zondag komen we terecht in een rustige weerssituatie. Volgende week schommelen de temperaturen tussen 20 en 25 graden. Mogelijk is het zelfs de start van een langdurige droge periode met echt Belgisch zomerweer,” zegt Roose.

Is een onweer als dit uitzonderlijk? “De maanden mei en juni vormen traditioneel de start van het onweersseizoen in de Benelux. We gaan de komende maanden nog meer onweer over ons heen krijgen. Naarmate de temperatuur toeneemt, is er grotere instabiliteit in de lucht. Een temperatuur rond de 25 graden is ideaal voor het ontstaan van onweersbuien.”

 ©  kmi

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Wat is bliksem en hoe bescherm ik me daartegen?

ZO ZIT DAT. Wat is een warmte onweer?

ZO ZIT DAT. Hoe ontstaan regendruppels?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen