Direct naar artikelinhoud

Veiligheidsdienst vreest bloedvergieten in verdeeld Israël

Demonstranten in Tel Aviv, Israël.Beeld EPA

De binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet van Israël heeft zaterdag een hoogst ongebruikelijke verklaring naar buiten gebracht. Daarin wordt gewaarschuwd voor mogelijk bloedvergieten vanwege de enorme verdeeldheid in het land. Met name op sociale media ziet de veiligheidsdienst een toename van ernstige radicalisering tijdens discussies.

en

Wat de mensen online plaatsen wordt volgens Shin Bet-directeur Nadav Argaman steeds gewelddadiger. Sommigen zullen dit interpreteren als een discours waarin “gewelddadige en illegale activiteiten” zijn toegestaan “die zelfs tot lichamelijk letsel kunnen leiden”. Hij roept op tot de-escalatie bij alle politieke en religieuze leiders.

De binnenlandse veiligheidsdienst beschermt sinds afgelopen donderdag de nationalistische politicus Naftali Bennett, die straks de nieuwe premier van Israël mag worden. Met een groot aantal andere partijen smeedde hij deze week een monsterverbond, waardoor na twaalf jaar een einde komt aan het premierschap van Benjamin Netanyahu.

De nationalistische politicus Naftali Bennett.Beeld AP

Op sociale media wordt de 49-jarige Bennett steeds vaker bedreigd en er zijn demonstraties tegen hem gehouden. Ook Netanyahu heeft zich fel tegen hem geuit en sprak van het “verraad van de eeuw”.

De 71-jarige premier zei op Twitter dat “alle parlementariërs die met rechtse stemmen zijn verkozen zich moeten verzetten tegen deze gevaarlijke linkse regering”, die wel nog moet worden goedgekeurd door het parlement, de Knesset.