Direct naar artikelinhoud
AchtergrondToerisme en corona

Waar moet u in quarantaine, waar kunt u binnen eten? 10 toeristische toplanden doorgelicht

Zonnekloppers op het Spaanse eiland Mallorca.Beeld AFP

Zonneschijn in het binnenland doet dromen van een reis naar het buitenland. Maar welke regels gelden er? Waar mag u al binnen een pintje drinken en waar moet u op het terras blijven? Een beknopt overzicht van tien populaire reisbestemmingen.

Frankrijk

Frankrijk telt 97,14 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 40,76 procent minstens één keer gevaccineerd (4 juni)

- Wie Frankrijk binnengaat moet minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn. Voor wie een spuit met Johnson & Johnson kreeg, is dat zelfs vier weken. Wie niet of niet volledig gevaccineerd is, kan een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud voorleggen. Quarantaine is er voor Belgen niet verplicht.

- Wie het land binnenkomt, moet een verklaring op eer ondertekenen dat hij of zij de Franse maatregelen zal respecteren. Een belangrijke daarvan is de avondklok van 21 uur tot 6 uur. Vanaf 9 juni gaat die pas in om 23 uur. Op 30 juni wordt die afgeschaft. Terrassen van cafés en restaurants zijn net zoals in België weer open. Vanaf 9 juni ook binnen. Een zaak mag naargelang zijn grootte klanten ontvangen. Één klant per acht vierkante meter is de regel.

Spanje

- 89,59 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 40,72 procent minstens één keer gevaccineerd (3 juni) 

Om te reizen naar Spanje moet iemand ofwel twee weken volledig gevaccineerd zijn, een negatieve test van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen of een bewijs dat je de laatste 180 dagen Covid-19 opliep tonen. Wie het land binnen vliegt, moet vooraf het ‘FCS-formulier’ invullen. Dat is de Spaanse variant van het Passenger Locator Form (PLF). Op basis van de antwoorden wordt een persoonlijke QR-code opgemaakt die op de Spaanse luchthaven wordt gecontroleerd.

In Spanje wordt het gros aan coronamaatregelen door de regio’s bepaald. De voornaamste nationale maatregel is de mondmaskerplicht voor iedereen ouder dan 6. Verder gelden vooral regionale regels. Zo is er enkel nog in Valencia een avondklok of sluiten restaurants en cafés in Madrid en Barcelona bijvoorbeeld een uur later dan op de Balearen.

Italië

- 38, 81 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 42,42 procent minstens één keer gevaccineerd  (5 juni)

- Een PCR-test of sneltest jonger dan 48 uur geeft toegang tot Italiaanse bodem. Vanaf twee jaar oud moet iedereen zo’n test voorleggen, zelfs wie volledig gevaccineerd is. Net zoals België werkt Italië met een PLF dat op voorhand ingevuld moet worden. Bij een positieve test in Italië, volgt een moeilijk aan te vechten quarantaine van tien dagen in afwachting van een nieuwe test.

- Vanaf 21 juni gaat de avondklok overal op de schop. Verder deelt Italië zijn eigen regio’s op door kleurcodes voor gerichte maatregelen. In een witte zone zijn er amper beperkingen. Met een gele code sluit de cafédeur om 23 uur en kunt u naar het museum gaan. Bij oranje en rode zones is er enkel takeaway voor 22 uur. Musea zijn in beide gevallen gesloten. Tussen de regio’s reizen kan met een ‘groen attest’.

Toeristen poseren aan de Trevi-fontein in Rome.Beeld AP

Verenigd Koninkrijk

- 69,16 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 59,11 (4 juni)

- Voor de Britten is België ‘oranje zone’. Daardoor verwachten ze van elke reiziger ouder dan 11 jaar een negatieve test van maximaal 72 uur geleden. Toeristen moeten op voorhand ook twee uren vastprikken om zich te laten testen op dag twee en acht van hun verblijf. Wie zijn valies maakt, vult best tegelijk ook z’n PLF in. Wie alle voorzorgen neemt, ontspringt echter de quarantaine van tien dagen niet. In het beste geval eindigt die na dag vijf met een negatieve test.

- Zoals in veel landen, zijn er grote regionale verschillen qua coronamaatregelen. Mondmaskers zijn overal verplicht op gelijkaardige plaatsen als in België. Maar in Schotland al vanaf 5 jaar, in Noord-Ierland pas vanaf 13 jaar. In Engeland en Wales is dat 11 jaar.

Marokko

- 8,97 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 24,68 procent minstens één keer gevaccineerd  (5 juni)

- Vanaf 15 juni laat Marokko opnieuw internationale vluchten toe en verdeelt het landen in twee categorieën. België zit, net zoals alle EU-lidstaten, in categorie A. Dat zijn volgens de Marokkanen de betere leerlingen van de klas. Een vaccinatiecertificaat en/of een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud volstaat om vanuit A-landen het land binnen te mogen. Voor we uit categorie B reist, komen daar nog eens tien dagen verplichte quarantaine en een aanvraagformulier bovenop.

- Marokko sluit geregeld wijken of steden af om brandhaarden te isoleren. Er geldt ook een avondklok in Marokko. Sinds de laatste versoepelingen blijft iedereen binnen tussen 23 uur en 4.30 uur. Restaurants, winkels en cafés mogen openen tot aan de avondklok.

Turkije

- 76,34 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 20,77 procent minstens één keer gevaccineerd (5 juni)

- Voor Turkije moeten reizigers een negatieve PCR-test hebben of een snelle antigeentest, een attest van genezing of een vaccinatiebewijs. Alle reizigers vanaf zes jaar moeten ook een ‘Formulier voor toegang tot Turkije’ elektronisch invullen binnen 72 uur voor vertrek van de vlucht naar Turkije.

- Eind april is Turkije nog vol in de remmen gegaan om het stijgend aantal besmettingen met een lockdown de kop in te drukken. Maar een aantal van die maatregelen gold toen al niet voor toeristen. Toeristen vallen in Turkije nog steeds onder een uitzonderingsregeling. Op weekdagen en zaterdag geldt er een avondklok van tien uur ’s avonds tot vijf uur ’s ochtends, maar toeristen hoeven zich daar niets van aan te trekken. Elke zondag gaat het land weer in lockdown. Hoewel die niet voor toeristen geldt, heeft die wel een impact op de horeca. Zo moeten cafés en theehuizen zich wel aan de zondag-lockdown houden. Zij blijven op zondag dus gesloten en restaurants mogen dan enkel takeaway doen.

Duitsland

- 36,12 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 45,10 procent minstens één keer gevaccineerd (4 juni)

- Duitsland classificeert landen naargelang hun covidsituatie. Ze zijn het strengst voor wat zij ‘mutatiegebieden’ noemen. België valt voor Duitsland in de soepelere categorie ‘risicogebied’. Als Belgische toerist geldt er voor aankomst een registratieplicht op de website anreiseanmeldung.de. Quarantaine is er verplicht, al valt die voor Belgen makkelijk te ontlopen met een negatieve test, een bewijs van vaccinatie of een attest van recente genezing.

- Voor het leeuwendeel aan coronamaatregelen wordt naar de deelstaten gekeken. De Duitsers staan bekend voor hun streng mondmaskerbeleid. Heel vaak volstaan er de chirurgische of stoffen maskers niet, maar is een FFP2-masker verplicht. Sommige deelstaten hebben het zelfs wettelijk verplicht om thuis te blijven wanneer iemand symptomen vertoont.

Een terrasje in Berlijn.Beeld Getty Images

Portugal

- 55,78 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 40,00 procent minstens één keer gevaccineerd (5 juni)

- Alle reizigers (vanaf 2 jaar oud) die naar Portugal vertrekken vanaf een Belgische luchthaven moeten een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Om de Azoren of Madeira binnen te komen, gelden er aparte regels. Zo laat Madeira mensen toe met een negatieve test, een vaccinatiecertificaat of een geneeskundig getuigschrift dat iemand recent van corona is hersteld.

- Alle musea, bezienswaardigheden, theaters en bioscopen zijn open. Vanaf 14 juni mogen restaurants en cafés open blijven tot 1 uur ’s nachts en mogen ze tot 12 uur klanten blijven ontvangen. Het aantal klanten per tafel is beperkt tot tien op het terras en zes binnen. Culturele bijeenkomsten mogen dan plaatsvinden tot 12 uur en ook events in open lucht gaan door, maar dan met aangeduide zitplaatsen.

Nederland

- 131,26 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 40,21 procent minstens één keer gevaccineerd (5 juni)

- Wie in Nederland op vakantie gaat, zal een PCR-test moeten doen, binnen 72 uur van aankomst. Iedereen boven de dertien jaar oud wordt getest, gevaccineerd of niet. Quarantainemaatregelen zijn er. Je moet er tien dagen in quarantaine, na vijf dagen kan dat stoppen via een negatieve test.

- In Nederland zijn de horeca en culturele locaties open, zelfs in een coffeeshop is het weer mogelijk om even iets te drinken. Horecagasten mogen zowel binnen zitten als buiten, maar het is verplicht om vooraf te reserveren. Grote schermen om op café het EK te volgen zijn weliswaar verboden. Iedereen die naar een culturele locatie (theaters, bioscopen, musea, concertzalen zijn open) of naar de horeca wil, moet vooraf reserveren en een gezondheidscheck doen: bij verkoudheidssymptomen of kortademigheid moet je thuisblijven.

Griekenland

- 110,56 dagelijkse besmettingen per miljoen

- 37, 46 procent minstens één keer gevaccineerd (5 juni)

- Wie naar Griekenland wil reizen, moet ofwel een certificaat hebben dat aantoont dat de reiziger volledig gevaccineerd is, ofwel een bewijs hebben van een negatieve PCR-test, die maximaal 72 uur voor aankomst is afgenomen. Ook moet elke toerist ten laatste 24 uur voor aankomst een PLF invullen. Wie dat nalaat, kan een boete van 500 euro krijgen. Om Griekenland te verlaten moet er opnieuw een PLF worden ingevuld.

- De archeologische sites en musea, waar Griekenland om bekendstaat, zijn open. Ook de cafés, bars en restaurants mogen gasten ontvangen, maar enkel in open lucht. Voor verplaatsingen van het vasteland naar de eilanden gelden specifieke regels: toeristen moeten dan opnieuw aantonen dat ze covidvrij zijn, maar kunnen daarvoor onder meer een certificaat van een sneltest gebruiken.