©  Patrick De Roo

Pakistaanse moskee van Antwerpen verliest erkenning

De Pakistaanse moskee van Antwerpen, moskee Noor-ul-Haram, verliest haar erkenning. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) dinsdag beslist. Tegelijkertijd start de minister de procedure om de erkenning van de Antwerpse moskee De Koepel op te heffen. De moskee van Houthalen-Helchteren ondertekent een extra engagementsverklaring en wordt in een traject met verhoogd toezicht geplaatst.

(lydh)

Vorig jaar startte Bart Somers de procedure om de erkenning van de Pakistaanse moskee in de Van Kerckhovenstraat Antwerpen op te heffen. Dat deed hij naar aanleiding van signalen over interne conflicten die de goede werking van de moskee onmogelijk maakten. In zijn advies geeft de federale minister van Justitie aan dat de Pakistaanse moskee volgens de Staatsveiligheid sinds 2013 geteisterd wordt door aanslepende spanningen. Ook na een officiële ingebrekestelling werden de problemen niet opgelost.

Somers beslist nu om de erkenning van de moskee op te heffen. Op basis van alle elementen oordeelt de minister dat de Pakistaanse moskee niet meer voldoet aan het erkenningscriterium ‘maatschappelijke relevantie’ wat inhoudt dat de moskee niet langer voldoende draagvlak heeft binnen de lokale gemeenschap en de sociale cohesie verstoort.

“De erkende imam kreeg al meer dan een jaar geen toegang meer tot het moskeegebouw en de politie is al meerdere keren moeten tussenkomen naar aanleiding van rellen”, zegt Somers. “Sinds dit jaar heeft de lokale geloofsgemeenschap zelfs geen moskeegebouw meer. Daarnaast voldeed de moskee niet aan belangrijke verplichtingen zoals het opmaken van notulen en het organiseren van verkiezingen voor het bestuursorgaan, dat werd zelfs niet in orde gebracht na een aangetekende ingebrekestelling.”

Opheffingsprocedure voor De Koepel

Tegelijkertijd start de minister de opheffingsprocedure voor de erkende moskee De Koepel. Die Antwerpse moskee voldoet aan geen enkele administratieve verplichting. Sinds 2011 bezorgde De Koepel geen notulen van de bestuursvergaderingen, geen meerjarenplannen, geen jaarrekeningen en budgetten waaruit financiële leefbaarheid en transparantie moet blijken, geen verslagen van maatschappelijke betrokkenheid, geen notulen van de verkiezingen voor het bestuursorgaan, geen namen van de bedienaars of het bewijs van de inburgeringsplicht.

“In maart heb ik naar aanleiding van een evaluatierapport van het Agentschap Binnenlands Bestuur de betrokken moskee met een ingebrekestelling aangemaand om de vastgestelde tekortkomingen weg te werken. Daar dit tot heden nog steeds niet gebeurd is, start ik de opheffingsprocedure op. De komende maanden geven alle betrokken actoren een advies en daarna neem ik een beslissing over de erkenning”, zegt Somers nog. (lydh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER