©  Jef Croughs

Pastoor die agenten wil bedreigen met riotgun krijgt geen straf

Gingelom -

De Gingelomse pastoor Eric Scheunis krijgt opschorting van straf voor het bedreigen van enkele agenten. Hij zei zijn riotgun boven te halen als de Inspectie Dierenwelzijn zijn vijftien verwaarloosde dieren in beslag zou nemen. De rechtbank acht de priester schuldig, maar legt hem geen straf op.

Geert Houben

Het was op 6 augustus 2019 dat de nu 69-jarige Scheunis het niet meteen goed voor had met de medemens. Op die dag klopten de Inspectiedienst Dierenwelzijn, de lokale politie, het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder en het Truiense dierenasiel bij zijn pastorie in Montenaken aan. Het team kwam ter plekke na een klacht over dierenverwaarlozing, want de priester was niet aan zijn proefstuk toe. In 2008 en 2017 werden al eens zeven ezels bij hem in beslag genomen. Deze keer ging het om vijftien verwaarloosde dieren waaronder drie dwergpapegaaien, drie valkparkieten, een kaketoe, zeven goudvissen en een kat. Toen de inspecteurs dreigden ook de pastoor zijn keeshondje af te nemen, ging het licht bij de zestiger uit.

Emotioneel moeilijk

“Als dat zo is dat jullie al mijn dieren meenemen dan ga ik naar boven, neem ik mijn riotgun en schiet jullie allemaal dood”, riep de man. Uiteindelijk wisten de agenten de pastoor te bedaren. Scheunis toonde daarop de agenten het wapen waarvoor hij over de nodige vergunningen beschikte. In maart legde de rechtbank de priester bij verstek nog zes maanden cel op voor deze feiten. Nu tekende hij met succes verzet aan. De straf is teruggebracht naar opschorting. “Beklaagde heeft nog een blanco strafregister en is bijna 70 jaar oud. Door zijn leeftijd kon hij niet meer voor zijn dieren zorgen en evenmin voor zichzelf. Als alleenstaande had hij het blijkbaar emotioneel moeilijk bij het beslag op zijn dieren. De rechtbank is van oordeel dat gelet op deze omstandigheden het gepast is om aan beklaagde de gunst van de opschorting toe te staan”, aldus het vonnis.

Nog altijd priester

De rechter hield ook rekening met de huidige situatie van Eric Scheunis. De pastoor staat onder bewindvoering en woont niet langer in een pastorie zonder verwarming, maar in een serviceflat in Gingelom. Zijn hondje verblijft nu bij een parochiaan. “Bijna dagelijks gaat hij er mee wandelen. Mijn cliënt krijgt nu de juiste zorgen. Vandaag is hij ook nog altijd pastoor in Montenaken”, aldus zijn advocate Ilse Jaspaert. De proceskosten van 190 euro zijn voor de rekening van Eric Scheunis.