© *

"We moeten hard kunnen optreden tegen die geradicaliseerden"

Een Patriot Act en een gewapend bestuur. Het zijn zware maatregelen die N-VA voorzitter Bart De Wever op tafel legt in ons weekendinterview. Gefrustreerd door de onmacht ten aanzien van potentieel gevaarlijke en geradicaliseerde jongeren in zijn stad, maakt hij een prioriteit van een verregaand wetsvoorstel om meer armslag te krijgen om keihard op te treden.

Indra Dewitte

Het is een begrijpelijke reactie, maar het is tegelijk een heel strategisch-politieke zet van de Antwerpse burgemeester. Volgens de laatste opiniepeilingen is de populariteit van de N-VA behoorlijk gezakt en vooral extreemrechts blijkt daarvan te profiteren. In tijden van oorlog en crisis wil het publiek immers duidelijkere taal en sinds de waslijst aanslagen van de afgelopen weken heeft iedereen zijn buik vol van vergoelijkende analyses. De Wever verstaat dat als geen ander en dus schuift hij veiligheid als speerpunt naar voren. Daarmee wint hij niet alleen een deel van zijn ontevreden achterban terug, tegelijk weet hij dat zijn coalitiepartners het verdomd moeilijk uitgelegd zullen krijgen, wanneer ze dit voorstel niet steunen. Je moet een vos geen streken leren.

Maar toch… zo’n Patriot Act en een gewapend bestuur zijn geen kattenpis. Het is een ingrijpende aanpassing van onze manier van zijn, waarbij we een ernstig deel van onze fundamentele vrijheden opgeven. Zolang daar geen misbruik van wordt gemaakt, is er niets aan de hand. Maar het behoeft geen tekening om te begrijpen dat het risico op wantoestanden bijzonder groot is, wanneer burgemeesters en lokale besturen de macht krijgen om naar believen telefoons af te luisteren, arrestaties te verrichten en dingen te verbieden. Stel je eens voor wat er gebeurt wanneer er minder fraaie heerschappen aan de macht komen die dit arsenaal aan bevoegdheden voor eigenbelang inzetten. Het zou niet de eerste keer zijn in de geschiedenis.

Ook de gerechtelijke bescherming van het individu tegen willekeur zou door zo’n wet deels wegvallen met - opnieuw - minder fraaie gevolgen. Denk maar aan de uitwassen in Guantanamo Bay, Abu Graib en verschillende martelgevangenissen over de hele wereld. Zijn we bereid om onschuldigen op te offeren voor meer veiligheid?

Tot slot moeten we vaststellen dat er niet zozeer nood is aan meer (afgeluisterde) gegevens: bij zowat alle terroristische aanslagen waren de daders gekend of stonden ze op de watchlist van de veiligheidsdiensten. Wat we echt nodig hebben, is geen een Patriot Act, maar een snellere en efficiëntere rechtspraak. Want daarin heeft Bart De Wever in ieder geval gelijk: we moeten hard kunnen optreden tegen die geradicaliseerden. Onze tolerantie mag en moet eindig zijn.

Of zoals de N-VA voorzitter het zegt: “Geen enkel land duldt een vijfde colonne, waarom zouden wij dat dan doen?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer