Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

‘Leg mij eens uit waarom de sleutel aan mij plakt’: ‘bewijs’ van magnetisch vaccin in Amerikaans parlement gaat de mist in

‘Leg mij eens uit waarom de sleutel aan mij plakt’: ‘bewijs’ van magnetisch vaccin in Amerikaans parlement gaat de mist in
Beeld screenshot

Over de coronavaccins doen de gekste verhalen de ronde. Een daarvan is dat een inenting je lichaam magnetisch maakt. Een Amerikaanse verpleegster kwam dat deze week bewijzen voor de Gezondheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden in Ohio. ‘Leg me uit waarom de sleutel aan mij plakt’, zei de verpleegster, waarna de sleutel viel.

▶ Bekijk: Bewijs van magnetisme na vaccinatie gaat de mist in

Video wordt geladen...

“Ik heb net iets ontdekt tijdens de lunch dat ik jullie wilde laten zien”, zei de vrouw in het parlement van de Amerikaanse staat Ohio. Joanna Overholt, nota bene een verpleegster, haalde een sleutel boven die ze tegen haar borstkas drukte. “Leg mij eens uit waarom de sleutel aan mij plakt? Hij plakt ook aan mijn nek.” 

Helaas voor de vrouw bleef de sleutel echter niet hangen. Video’s van het grappige tafereel leiden tot hilariteit op sociale media.

Magnetisch?

Op diezelfde sociale media circuleren al weken duizenden filmpjes waarin mensen beweren dat hun arm kort na hun vaccinatie magnetisch lijkt. Sleutels blijven kleven op de plek waar ze geprikt zijn. Antivaxers grijpen dit gretig aan om er valse beweringen aan te koppelen.

Het klopt niet dat je van je vaccinatie magnetisch wordt. De vaccins bestaan uit biologische bestanddelen, er zitten geen metalen in die noodzakelijk zijn om magnetische op te wekken.

Waarom een sleutel of een muntstuk dan wel blijft plakken? Dat is niet onlogisch: je huid heeft een natuurlijke vetlaag, waar voorwerpen aan kunnen blijven kleven. Als je net gevaccineerd bent, kan er bovendien nog een lijmrestje rond de prikplek zitten.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog