Direct naar artikelinhoud
NieuwsEK 2021

Opluchting in Deense kamp: Eriksen is wakker, kan ademen en praten

Op deze hoopvolle foto lijkt Christian Eriksen weer bij bewustzijn.Beeld AFP

De toestand van de Deense voetballer Christian Eriksen is stabiel, nadat hij tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in Kopenhagen vlak voor de rust in elkaar was gezakt. De speler van Inter, 29 jaar oud, werd minutenlang gereanimeerd op het veld. Hij werd nadien naar het ziekenhuis gebracht. Ondertussen klinkt er positief nieuws uit het Deense kamp: Eriksen is wakker, kan ademen en zelfs praten. Eriksen kreeg de prijs voor ‘Man van de Match’.

, en

Eriksen ontving de bal na een inworp en viel voorover in het gras, zonder dat daar aanleiding voor was. Het spel werd direct stilgelegd en spelers gebaarden dat de verzorgers zo snel mogelijk het veld in moesten komen. Al snel kregen de verzorgers versterking van medisch personeel.

De spelers van Denemarken gingen om het medische personeel heen staan zodat de camera’s Eriksen niet in beeld konden nemen. Uit de gezichten van de spelers bleek de ernst van de situatie. Diverse ploeggenoten durfden niet te kijken. Op televisiebeelden was te zien hoe Eriksen hartmassage toegediend kreeg. Uiteindelijk werd besloten geen ingezoomde beelden meer te laten zien van de hoek waar Eriksen was ingestort. 

Kort na het voorval werd het stil in voetbalstadion Parken. Na ruim tien minuten werd Eriksen per brancard, die met witte doeken omringd was, van het veld gedragen. De Deense en Finse spelers waren zichtbaar aangeslagen en sommigen konden hun tranen niet bedwingen.

Intussen is de 29-jarige Eriksen, ploegmaat van Romelu Lukaku bij Inter, stabiel.“Christian Eriksen is wakker en zijn toestand blijft stabiel”, klinkt het in een mededeling van de Deense voetbalbond. “Hij blijft in het ziekenhuis voor verder onderzoek. De ambulance die de middenvelder vervoerde, is zonder sirenes richting ziekenhuis vertrokken. De Denen lieten weten dat hij bij bewustzijn is. Hij kan ademen en zelfs praten, zo bevestigde zijn vader.

De wedstrijd werd op verzoek van de spelers alsnog hervat. Tegen de gang van het spel in kwamen de Finnen op voorsprong via Joel Pohjanpalo, na een foutje van doelman Schmeichel. Hojbjerg kreeg dé kans op de gelijkmaker, maar hij trapte z’n strafschop veel te zwak in de handen van Hradecky. De Denen kregen een hele resem kansen, maar scoren lukte niet. En dus verliezen ze hun openingsmatch van het EK met 0-1. Eriksen kreeg de prijs voor ‘Man van de Match’.

Eriksen, een erg goede vriend van Jan Vertonghen (ex-ploegmaat bij Tottenham) en Romelu Lukaku (ploegmaat bij Inter), heeft geen medische voorgeschiedenis. Hij speelde ook samen met onder meer Nacer Chadli, Toby Alderweireld en Moussa Dembélé. Donderdag trekken de Belgen normaal naar Kopenhagen voor hun tweede groepsmatch tegen Denemarken.