Direct naar artikelinhoud
NieuwsErfgoed

De Gentse Vooruit hoopt op Unesco-erkenning

De Vooruit in Gent komt in aanmerking om erkend te worden als Unesco-werelderfgoed.Beeld Wouter Maeckelberghe

Het Deense The Workers Museum vraagt Unesco om historische volkshuizen over de hele wereld te erkennen als werelderfgoed. Ook De Vooruit in Gent maakt zo kans om door Unesco erkend te worden.

Historische volkshuizen of workers’ assembly halls zijn volkshuizen die voor de jaren 1950 werden opgericht door de plaatselijke arbeidersbeweging en vrijwel dagelijks werden gebruikt voor activiteiten en samenkomsten van die arbeidersbeweging. Feestlokaal De Vooruit in Gent, dat in 1913 werd geopend, is zo’n historisch volkshuis.

Vanuit The Workers Museum in Denemarken, dat historische volkshuizen in West-Europa, Australië en Noord-Amerika in kaart brengt, wordt een oproep gelanceerd om die workers’ assembly halls als Unesco-werelderfgoed te erkennen. De Vooruit komt ook in aanmerking voor zo’n erkenning, ook al fungeert het sinds 1982 niet langer als feestlokaal voor de arbeidersbeweging, maar als uitvalsbasis voor Kunstencentrum Voo?uit. Dat komt doordat de oorspronkelijke architecturale indeling van het gebouw werd behouden.

“De erkenning als Unesco Werelderfgoed onderstreept niet alleen de kwaliteit van ons gebouw”, zegt Franky Devos, algemeen directeur van Kunstencentrum Voo?uit. “Het verbindt ons ook met gelijkaardige gebouwen wereldwijd en zet ons aan om nog meer werk te maken van de ontsluiting van dit fascinerende erfgoed.” De oproep naar Unesco wordt ook gedragen door onder meer het Gentse Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, The Workers Assembly Hall in Kopenhagen en het Victorian Trades Hall in Melbourne.

Tot 1 augustus van dit jaar kunnen andere volkshuizen zich bij het dossier aansluiten. De aanvraag zal in 2023 bij Unesco worden ingediend, een eventuele erkenning volgt in 2024.