Toezichthouders willen een verbod op camera's die gezichten herkennen.
Volledig scherm
Toezichthouders willen een verbod op camera's die gezichten herkennen. © ANP

Europese privacywaakhonden willen verbod op camera’s met gezichtsherkenning

Slimme camera’s die gezichten van voorbijgangers scannen en mensen in een fractie van een seconde kunnen identificeren, zouden verboden moeten worden. Daartoe roepen de Europese privacywaakhonden op. “Elke camera met gezichtsherkenning die we ophangen op straat, in het park, de trein of de bus, is een stap dichter bij een surveillancemaatschappij”, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

22 reacties

  • Christiaan Vernist

    3 jaar geleden
    Van mij mogen ze alle straten vol hangen met camera's. Ik heb niets te verbergen.
  • jurgen vanneste

    3 jaar geleden
    1984 van George Orwell die werkelijkheid komt. Je gezicht komt mss wel in the picture. Maar de data die ze eruit halen, en waarvoor deze zal gebruikt worden zal je nooit 'zien'.
  • jurgen vanneste

    3 jaar geleden
    Het gaat niet over het punt dat je iets te verbergen hebt. Privacy is een recht! Kan je nog zonder je tv, smartphone, internet? Met wat wilskracht heb je mss wel de keuze om de off-knop te gebruiken. Bij gezichtsherkenning ben je vanaf het begin een slaaf. Vanaf dit dit punt gaat het niet meer over je veiligheid, maar over controle. Technologie is in het begin altijd onze slaaf. Maar na tijd worden wij de slaaf.
  • Jos Smossers

    3 jaar geleden
    Maar achter mijne rug doen alsof men telefoneerd en terwijl filmen wanneer ik aan de geldautomaat sta, dat mag wel. Verbied de fototoestellen op gsm's.
  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    3 jaar geleden
    Die camera's zijn prima instrumenten in de strijd tegen de misdaad. Als dat verbod er doorkomt zullen nog meer daders vrijuit gaan en nog meer slachtoffers in de kou blijven staan.