De V 22 Osprey kan verticaal opstijgen

Meer F-35's en militairen, verticaal opstijgende vliegtuigen en bombarderende drones: zo moet leger er in 2030 uitzien

Tien experts, netjes verdeeld over de twee taalgroepen in ons land hebben op vraag van minister van de Defensie Ludivine Dedonder (PS) een Strategische Visie klaar over hoe ons leger er in 2030 moet uitzien. Dat leger moet volgens de experts groter zijn, beter en vooral zwaarder bewapend met enkele high-tech capaciteiten én moet meer kunnen. Wie de factuur van dat alles moet betalen, daar spreken de experts zich niet over uit. 

Minister Dedonder vroeg aan tien experts om te kijken welke dreigingen er op ons land, en bij uitbreiding op Europa afkomen. Dat schept een somber beeld: Rusland dat weer durft te klauwen, het Midden-Oosten waar de VS zich heeft teruggetrokken, China dat onze aanvoerhavens bedreigt, cybercriminaliteit, de klimaatopwarming die Afrika in brand dreigt te steken. Conclusie: een beter bewapend high-tech leger met meer militairen.

Weer veel méér militairen (en burgers)

Door de golf aan pensioneringen zakt defensie door het ijs. Het huidige streefdoel van 25.000 militairen is te weinig. "België kan zijn slagkracht en zijn troepenaantal niet nog verder inkrimpen - het is al zeer gespecialiseerd en te veel ingekrompen. De tijd is gekomen om het bereik en de aantallen uit te breiden", staat in het rapport te lezen. 

Vooral de landmacht heeft nood aan meer mensen. De experts stellen voor om in te zetten op een leger met militairen én burgers. Regionale spreiding en een leger waar jonge militairen met een allochtone achtergrond zich thuisvoelen, staan voorop. 

Concept van een toekomstige Frans-Duitse tank Foto Rheinmetall

De academici schuiven naar voren samen met een ander land een tweede gemotoriseerde brigade op te richten. In een zinnetje wordt het voorstel gedaan voor een "Belgische betrokkenheid bij het toekomstige Frans-Duitse 'Main Ground Combat System' (MGCS, gevechtstanksysteem)". 

Shoppinglijstje met (nieuw) high-tech materieel

Door de toegenomen dreiging moet ons land zijn beperkte mensen en middelen beter kunnen inzetten. Maar af en toe ontbreekt het ons gewoon aan voldoende of het juiste materieel.

Meer F-35's

Ons land bestelde eerder al 34 F-35A gevechtstoestellen. Niet voldoende vinden de academici: "Vergroten van de beoogde kleine massa van 34 F-35's met extra multi-role platforms en trouwe wingmen drones, raketten voor de zeer lange afstand en kruisraketten".

F-35B, ons land koopt de A versie
PA Wire/PA Images

V-22 of Airbus H-145 helikopters

De elite-eenheden (de Special Forces) beschikken met het aan de grond blijven van de dure en moeilijk te onderhouden NH-90 helikopters niet meer over de mogelijkheid om op die manier snel en mobiel ingezet te worden. Oplossingen die de experten voorstellen: verticaal opstijgende vliegtuigen, zoals de V-22 of een ander helikoptertype. Binnen Defensie valt de naam van de (veel goedkopere) Airbus H-145. Al zou een klein propellorvliegtuig zeker ook tot de meer realistische opties behoren. "Op termijn wordt overigens ook gedacht aan een nieuwe zwaardere helikopter" voegt een hoge officier toe. 

Militaire versie van de H-145. Foto Airbus

Antiraketsysteem

Ons land heeft niet de mogelijkheid om de kritische infrastructuur zoals de hoofdkwartieren van de NAVO en de EU goed te beschermen tegen raketaanvallen.

Een nieuw antiraketsysteem is nodig, schrijven de experts: “Wij beschikken niet over luchtafweermiddelen op de grond tegen kruis-, hypersonische en ballistische raketten om onze regeringsinstanties, onze kritieke infrastructuren, de op ons grondgebied gevestigde internationale besluitvormingscentra en de infrastructuur die de aankomst van versterkingen en vracht van over de Atlantische Oceaan of het Kanaal moet vergemakkelijken, te beschermen".

Antiraketsysteem (radars niet op afbeelding)
Yomiuri

Drones bewapenen

Ons land bestelde 4 MQ-9B of SkyGuardian drones. Die zouden worden ingezet voor verkenningsopdrachten, in binnen- en buitenland. De vorige regering bestelde de optie erbij om ze te bewapenen. De academici bevestigen wat binnen Defensie al een tijdje wordt gefluisterd: laten we die drones net als het VK en wellicht Nederland inzetten om te bombarderen. 

SkyGuardian drone

Wie gaat dat betalen?

Grote vraag bij deze peperdure shoppinglijst is wie dit allemaal gaat betalen? Daar geven de experts geen concrete antwoorden op (al is dat hun taak natuurlijk ook niet).

Ons land heeft een traject uitgezet waarbij het de komende jaren meer aan defensie gaat spenderen. De al getekende bestaande contracten voor nieuwe F-35's, twee fregatten, mijnenjagers, gepantserde voertuigen en drones kosten komende jaren tot 15 miljard euro. Het defensiebudget zal worden opgekrikt tot 1,24 procent van het BNP (voor COVID). Ook dat moet volgens de academici méér worden. 

V 22 Osprey

Voor minister van Defensie Dedonder moet het leger de komende jaren vooral een geoliede tewerkstellingsmachine zijn, die vooral moet voorkomen dat het leger niet te veel uitgehold wordt qua personeel. 

Zeker de Franstalige partijen zien de rol van defensie ook veel "zachter" en in een rol als "hulp aan de natie". Defensie maakte de voorbije maanden met de zaak-Conings en de brand in Brecht geen al te beste beurt. De manke organisatiecultuur binnen Defensie wordt nauwelijks tegen het licht gehouden door de experts. 

In het hoofdkwartier in Evere zullen ze blij zijn met dit shoppinglijstje, in de Wetstraat waar de centen geteld worden, heel wat minder. 

H-145.Foto Airbus

Meest gelezen