© Sven Dillen

Hasseltse mag trein niet op: scootmobiel is “te lang”

Marleen Billen (54) uit Hasselt mag niet meer op de trein met haar scootmobiel omdat die te lang is. Hij meet 138 centimeter, terwijl het toegestane maximum 120 centimeter is. Vorige week werd een man uit Diest ook al de toegang geweigerd omdat zijn scooter te lang was.

yr

“Nochtans neem ik al tien jaar de trein en heeft niemand me hier ooit een opmerking over gemaakt”, zegt Billen. Ze ging regelmatig naar Brussel, Antwerpen of zelfs al eens een dagje naar de zee. Tot ze onlangs voor de eerste keer in al die jaren werd tegengehouden voor een controle. Daaruit bleek dat haar scootmobiel 138 centimeter lang is. Het toegestane maximum is 120 centimeter. Marleen Billen mag niet meer op de trein met haar scootmobiel.

Op de dag van het voorval wilde de Hasseltse naar Brussel-Noord. Daar helpt ze als vrijwilliger bij Grip, een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten voor mensen met een handicap. “De trein is door mijn handicap de enige manier waarop ik me kan verplaatsen”, zegt ze. “Ik snap dat er regels zijn, maar soms moet men ook met het hart denken. Ik kan toch moeilijk altijd binnen blijven zitten.”

De woordvoerder van de NMBS, Bart Crols, laat weten dat er niets aan de regelgeving is veranderd. De afmetingen zijn nog steeds dezelfde. “Dat een scootmobiel maar bepaalde afmetingen mag hebben, is om de veiligheid van de reizigers en het personeel te garanderen”, zegt Crols.

Billen heeft een klacht ingediend bij zowel de NMBS als Unia, een instelling die discriminatie bestrijdt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer