Koning krijgt nieuw vliegtuig, of toch niet?

Het vliegtuig van de koning is zo goed als uitgediend, versleten zeg maar. De Falcon zal binnenkort uit de vloot worden gehaald. Defensie zoekt alternatieven: een nieuw vliegtuig? “Of geen vliegtuig meer voor de koning.” Zo schrijft de krant La Dernière Heure vandaag.

Marij Wyers

Het staat zo goed als vast dat onze vorst en zijn familie niet langer in een Falcon zullen vliegen. “Het is al een tijdje bekend dat de toestellen van het type Falcon en Embraer niet worden vervangen door hetzelfde type. Maar men weet nog niet door welke toestellen dan wel”, zegt Edwin Lauwereins van de liberale legervakbond. De koning is bij wet verplicht om zich naar het buitenland te verplaatsen in een legervliegtuig. Bronnen binnen defensie vertellen dat de koninklijke vluchten uitbesteed zullen worden. Het ‘outsourcen’ van legertaken aan privéfirma’s past binnen de strategie van onze minister van Defensie. Het zou dus kunnen dat een oplossing wordt gevonden in ‘leasing’.

En dat past meteen in het besparingsplaatje voor onze koninklijke familie. De factuur van de vliegreizen moet de komende jaren dalen. En ook op mensen moet worden beknibbeld. De 34 militairen die gedetacheerd zijn naar het paleis hebben Defensie in 2014 ruim 2 miljoen euro gekost. Dat bedrag moet naar beneden. “De regering heeft beslist om deze uitgaven voor de periode 2015-2019 jaarlijks te verminderen met twee procent”, zegt defensieminister Steven Vandeput (N-VA). Het is niet gezegd dat onze vorst het met minder militairen moet doen, maar ze zullen wel efficiënter worden ingezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer