ANP
Volledig scherm
© ANP

Enorme knal in Scheveningen veroorzaakt door “gevaarlijkste bliksem ter wereld”

Voor de kust van Scheveningen in Nederland was rond 16.00 uur zaterdagmiddag een enorme knal te horen. Volgens Buienradar werd die veroorzaakt door “de gevaarlijkste soort bliksem ter wereld”. Uit een analyse blijkt dat de bliksem een ontzettend hoog ampère had: 267.000. Dat is dicht bij het maximum van 300.000 ampère voor dit soort bliksems en tien keer zoveel als een normale blikseminslag. Ter vergelijking: uit een stopcontact komt zo'n 220 volt met maximaal 16 ampère.

8 reacties

  • Vera Bres

    3 jaar geleden
    een huishoudelijk stopcontact is 230/16 A .dit is de wetgeving en ook veilig,maar het zal wel meer kunnen,worden nu afgezekerd met 20A .Maar de wetgeving is soms wel vreemd ,heel vreemd .Zo mogen max 8 enkelvoudige stopcontacten op 1 kring ,9 mag niet,we spreken dan van enkelvoudige stopcontacten ,MAAR je mag wel 8 stopcontacten plaatsen die 3 voudig zijn op dezelfde kring,waar je dus 24 verbruikers kan in pluggen !dus 9 mag niet 24 wel !! maar bij meer dan 20A is het over, zekering slaat uit.
  • Luc Jonckheere

    3 jaar geleden
    Waarom iedereen het hier nu heeft over "het" stopcontact is mij een raadsel? Om iedereen tevreden te stellen, 267.000 ampères is duizenden maal meer dan een "normaal" stopcontact
  • Gert Van Vooren

    3 jaar geleden
    Niet alle stopcontacten zijn 230V/16A. Er bestaan zelfs stopcontacten voor 400V/63A. Wat echter héél belangrijk is: De stroomsterkte die vermeld is op het stopcontact geeft aan met welke waarde men moet afzekeren indien men smeltzekeringen gebruikt. Wanneer men automaten gebruikt mag men een stapje hoger afzekeren. Voor stopcontacten 16A mag je dan afzekeren met een 20A automaat. (natuurlijk enkel indien je 2,5mm² bedrading gebruikt)
  • Peter Bauwens

    3 jaar geleden
    Hier zitten jullie er wel naast. Een kring stopcontacten is afgezekerd met meestal 20A automaat. Een stopcontact zelf is maar geschikt voor gebruik tot 16 of zelfs 10A. Kijk maar na op technische fiche of stopcontact zelf. Dit staat steeds vermeld.
  • John Doe

    3 jaar geleden
    Tornado's, extreem onweer, en dit is nog maar het begin!