Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Al 11 doden na instorting flat bij Miami Beach, ingenieur waarschuwde in 2018 al voor structurele problemen

Vijf dagen na de instorting van een appartementsgebouw bij Miami Beach in Florida is het dodental opgelopen tot negen. Reddingswerkers zijn nog verwoed op zoek naar meer dan 150 vermisten, die vermoedelijk onder het puin liggen. Uit een rapport van een ingenieur blijkt dat er al in 2018 gewaarschuwd werd voor grote structurele mankementen en schade aan het appartementencomplex.

Sinds donderdag werd niemand nog levend vanonder het puin gehaald. Afgelopen nacht vonden reddingswerkers nog twee lichamen terug. Ze vonden ook lichaamsresten, waarmee drie van de eerder gevonden lichamen konden worden geïdentificeerd. Intussen is het dodental gestegen tot 11. Nog meer dan 150 mensen zijn vermist.

Reddingswerkers zijn al dagen in de weer op de site van het ongeval. "Onze hoogste prioriteit blijft nog steeds het zoeken en het redden van alle levens die we kunnen", zegt Levine Cava, burgemeester van Miami-Dade County. De hoop is er nog steeds dat er mensen levend vanonder het puin gehaald kunnen worden. Brandweerlieden kregen het vuur dat onder de brokstukken aan het smeulen is meer en meer onder controle, waardoor de reddingsoperatie iets vlotter verloopt.

Bekijk hier de beelden van de reddingsactie. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Rapport over "structurele schade"

Uit een rapport dat vrijdag openbaar werd gemaakt, blijkt intussen dat er al drie jaar geleden gewaarschuwd werd voor structurele mankementen aan het appartementsgebouw. Het ging volgens het rapport onder meer om schade aan het betonnen fundament onder het zwembad en een overvloed aan barsten en afbrokkeling van de pilaren, balken en muren van de parkeergarage onder het Champlain Towers South-appartementencomplex dat 13 verdiepingen telde. De schade is vermoedelijk veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan de zoute zeelucht langs de kust van Zuid-Florida.

De ingenieur drong bij het management van het gebouw aan op snelle herstellingen. In de nacht van woensdag op donderdag, vlak voordat de eerder geadviseerde herstellingen zouden plaatsvinden, stortte het appartementsgebouw in.

Onderzoek naar oorzaak

Onderzoekers hebben de oorzaak van de instorting nog niet kunnen vaststellen, onder meer omdat ze nog geen volledige toegang tot de rampplek hebben, waar reddingsploegen nog volop zoeken naar overlevenden. Experts verwachten dat het onderzoek naar de oorzaak van de instorting nog maanden kan duren.

De honderden reddingswerkers moeten volgens The Washington Post erg zorgvuldig te werk gaan. Het blussen van brandjes of zelfs het verplaatsen van puin kan leiden tot nieuwe verschuivingen in de restanten van het woongebouw. Dat kan slecht aflopen voor mensen die mogelijk nog gekneld zitten. Het lukte hulpverleners om 35 mensen te redden die relatief eenvoudig te bereiken waren. De zoektocht richt zich nu op het vinden van mensen die dieper onder het beton en metaal liggen.

Gelovigen in de St. Joseph Catholic Church in Miami Beach bidden voor de familieleden en nabestaanden van vermisten en slachtoffers.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Een voormalige brandweerchef vertelde de krant dat reddingswerkers met "chirurgische precisie" grote stukken beton weghalen. Ze hopen open ruimtes in het puin te vinden met nog levende slachtoffers. Daarbij wordt een beroep gedaan op gespecialiseerde speurhonden. Ook kunnen kleine camera's worden gebruikt om tussen het puin te kijken en is er apparatuur waarmee een menselijke hartslag kan worden waargenomen.

De zoektocht is niet alleen een race tegen de klok, maar ook een strijd tegen de elementen. De reddingswerkers stonden vrijdag eerst in de brandende zon en kregen vervolgens te maken met zware regenbuien. Daardoor waren maatregelen nodig om te voorkomen dat delen van de rampplek onder water zouden lopen. 

Een bewakingscamera filmde het moment waarop het flatgebouw instortte. Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen