De leden van Groen Borgerhout hebben zaterdagmiddag actie gevoerd om de stad aan te sporen iets met de ondergrondse delen van sorteerstraten te doen. De stad heeft een plan van aanpak.  © rr

In 2022 breekt stad ook ondergrondse delen sorteerstraten uit

Antwerpen -

De stad heeft de afvalophaling via sorteerstraten op heel wat plekken doorheen de districten stopgezet. Op veel van die plaatsen zijn de bovengrondse kokers al afgebroken, maar liggen de ondergrondse structuren nog in het openbaar domein. “In 2022 staat de volledige verwijdering gepland, alsook het herstel of de nieuwe invulling van de vrijgekomen ruimte”, zegt schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA).

De leden van Groen Borgerhout hielden zaterdag actie aan een sorteerstraat in de Fonteinstraat. “Een jaar geleden verwijderde de stad heel wat sorteerstraten, waarvan vier in Borgerhout”, vertelt districtsraadslid Pieter Vissers. “’t Is te zeggen: Enkel de bovengrondse zuilen van de containers verdwenen. Met de ondergrond gebeurde er niets. Bovenop de opening kwam alleen een groot rood-wit gestreept deksel.” De Groen-leden sporen de stad nu aan “om de ruimte kwalitatief opnieuw in te richten: met een bank, een spelaanleiding, een stukje groen of iets anders”.

Het antwoord op hun vraag gaf schepen Els van Doesburg (N-VA) eigenlijk donderdag al in de raadscommissie. De districten zullen ten laatste op 10 juli een voorstel krijgen met wat er met de betreffende locaties kan gebeuren, het zou om afgebroken 21 sorteerstraten gaan, verspreid over de hele stad. Vanaf die datum start ook een dialoog met de districten hierover. De districten kunnen als ze dat zelf willen ook de mening van de burgers daarover vragen.

“Ten laatste eind dit jaar moet er een concreet plan zijn voor elke locatie”, aldus Van Doesburg. “In 2022 staat volledige verwijdering alle ondergrondse delen gepland en het herstel of de nieuwe invulling van de vrijgekomen ruimte.” De kosten om de ondergrondse onderdelen uit te breken bedragen trouwens, afhankelijk van het aantal containers, per sorteerstraat tussen de 17.000 en 25.000 euro.

Enkele opties heeft de stad al laten onderzoeken, maar blijken geen goede oplossing. “Het hergebruik van de putten om regenwater in op te vangen is zeer duur in vergelijking met de gecreëerde milieuwinst. Het gaat om kleine volumes en er zouden veel bijkomende infrastructuurwerken nodig zijn om ze aan te sluiten op het waternet”, zegt Van Doesburg. “Bomen zijn geen optie door een gebrek aan voldoende ondergrondse ruimte.” Kleine beplanting zou wel kunnen.

 (anro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER