Deze straat in Kortrijk is ondertussen de Rosa Laperelaan geworden.
Radio 2

Maar één straatnaam met koloniale link veranderd sinds discussie rond koning Leopold II opnieuw oplaaide 

Er is nog maar één straatnaam met een koloniale link veranderd, in Kortrijk, negen maanden na komst van een handleiding om de discussie te voeren over gecontesteerde beelden of straatnamen. 184 andere straatnamen in Vlaanderen hebben nog steeds een (zo goed als) zekere link met het koloniale verleden.

Sinds de discussie rond koning Leopold II in het kielzog van het protest tegen racisme en politiegeweld opnieuw oplaaide, werd in Vlaanderen nog maar één straatnaam met een koloniale link veranderd. Dat blijkt uit gegevens die Brecht Warnez (CD&V) opvroeg bij ministers Jan Jambon (N-VA) en Bart Somers (Open VLD). Vlaanderen kent momenteel nog 184 straatnamen met een zekere of zeer waarschijnlijke link naar het koloniale verleden.

De enige aanpassing kwam er in Kortrijk, waar de Koning Leopold II-laan de Rosa Laperelaan werd, dat is de stichtster van de Tinekesfeesten.

Koning Leopold II was verantwoordelijk voor zware inbreuken tegen de mensheid, toen Congo zijn persoonlijk bezit was (1885-1908). Hij voerde er een gruwelijk schrikbewind dat miljoenen Congolezen de dood in jaagde.

Waarom is Leopold II zo controversieel? Deze video legt het je uit. Lees eronder verder.

Videospeler inladen...

De Vlaamse gemeenten kregen in oktober vorig jaar een hand­leiding om de discussie over gecontesteerde beelden of straatnamen te voeren. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) stelde daarvoor een ploeg specialisten samen. Hij trok onder meer antropologe Bambi Ceuppens, historicus ­Mathieu Zana Etambala, historica Sophie De Schaepdrijver, moraal­filosoof Patrick Loobuyck en filosofe Alicja Gescinska aan.

Steden en gemeenten hebben en hadden andere katjes te geselen. De vraag is of dit ook in de toekomst een prioriteit wordt.

Brecht Warnez, Vlaams Parlementslid (CD&V)

De bedoeling was om context en ­argumenten te bieden, en verschillende oplossingen aan te reiken voor beelden of straatnamen. Er werd onder meer gedacht aan antikoloniale namen of zogenaamde tegenbeelden.

Minister Bart Somers had steden en gemeenten aangemoedigd om actie te ondernemen, in de nasleep van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld en de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Daar is dus amper gehoor aan gegeven.

"Steden en gemeenten hebben en hadden andere katjes te geselen", zegt Vlaams Parlementslid Warnez (CD&V). "De vraag is of dit ook in de toekomst een prioriteit wordt."

Bij de bevolking blijven de meningen verdeeld. "Er is natuurlijk een donkere kant verbonden aan de naam van koning Leopold II, maar om nu alles uit de geschiedenis te gaan veranderen, daar heb ik mijn twijfels over", zei een bewoner uit de straat die in Kortrijk van naam veranderde eerder dit jaar. Een andere vond dat net wel goed: "Ik vind het een goede zaak. Als je politiek correct wilt zijn, dan moet je die naam straatnaam schrappen."

"Kinderen van de kolonie"
Eind 2018 liep op Canvas de zesdelige docureeks "Kinderen van de kolonie". Oud-kolonialen en kinderen van Congolezen getuigen er over verschillende aspecten van het leven in koloniaal en onafhankelijk Congo, en de erfenis van het Belgische koloniale verleden. Je kan de reeks herbekijken op VRTNU.

Meest gelezen